Indlægget indeholder affiliate links
Drømmer du om at gå Caminoen, hvilket rigtig mange mennesker gør, så går du sikkert også og spekulerer på, hvad du dog i alverden skal pakke til sådan en tur. Hvordan du pakker din rygsæk, er nok en af de allervigtigste forberedelser, som du kan gøre dig på forhånd, og derfor er det en rigtig god idé at lave noget research på pakkelister, inden du begiver dig ud på dit livseventyr.
Der findes utroligt mange gode pakkelister, når du søger på Google, og det er formentlig også gennem en Google-søgning, at du er havnet på denne side.
Derfor har jeg lagt mig i selen og skabt denne ultimative pakkeliste til Caminoen, som forhåbentlig kan give dig afklaring samt inspiration til din egen tur.
Et godt starter-kit til Caminoen
Hvis du ikke har noget udstyr overhovedet, så kan det være en fordel at finde en god pakkeløsning, hvor du får alt nødvendigt udstyr samlet i et køb, i stedet for at du skal rundt i flere fysiske samt online butikker, for at finde de enkelte dele.
F.eks. kan du hos BackpackerLife finde en samlet Camino-pakke, hvor alt lige fra rygsæk og sovepose til vandrestave og bøllehat er inkluderet.
Dette ville være et godt sted at starte, hvis du som sagt slet ikke har noget udstyr liggende, og du ønsker at gøre det så let for dig selv som muligt.
Pakken indeholder bl.a.
- Rygsæk
- Sovepose
- Pude
- Poncho
- Bøllehat
- Vandrestave
- Hurtigtørrende håndklæde
- 2-liters vanddunk
- Førstehjælpssæt
- Sysæt
- Vabelplaster
- Håndsprit
- Sovesæt med sovemaske & ørepropper
Den gode Camino-rygsæk er essentiel
Er du ikke interesseret i den komplette pakkeløsning men i stedet for ønsker at finde de forskellige dele hver for sig, så kommer der her en mere udpenslet pakkeliste med beskrivelser af de forskellige elementer, som du i hvert fald bør have med på din Camino-tur.
Og lad os da bare starte med rygsækken, som jo faktisk bliver dit hjem i den periode, som det tager dig at gå Caminoen. Det vil sige alt fra 1-2 uger op til over en måned, alt efter hvilken rute du ønsker at gå.
Jo lettere en oppakning du har med, jo bedre er det. Og du må kigge ind i en hverdag som er noget mere primitiv og simpel, end den du formegentlig er vant til. Men dette er jo en af Caminoens store gaver, og sikkert også noget af det, som du søger ved at gå netop denne tur.
Som tommelfingerregel er en god camino-rygsæk et sted mellem 30-50 liter, og jo tættere du kommer på de 30 liter, desto lettere bliver din oppakning at bære rundt på.
I forhold til valget af den gode rygsæk, så er der flere elementer, som du skal være opmærksom på.
- Har rygsækken et justerbart rygsystem?
- Har rygsækken justerbare skulderstropper?
- Hvordan sidder rygsækken på dig?
- Har rygsækken et polstret hoftebælte?
- Bærer du primært vægten med benene?
Disse punkter er alle vigtige i forbindelse med at vælge en god rygsæk til din Camino. Og som det står nævnt i det sidste punkt, så er det meget vigtigt, at du ikke bærer vægten med ryggen eller skuldrene. I stedet skal vægten distribueres ned til benene, hvor du er stærkest. Dermed undgår du at få rygproblemer på din tur.
3 bud på en god caminorygsæk
Her kan du finde 3 forskellige eksempler på, hvordan den gode Camino-rygsæk kunne se ud.
- Vægt: 1270 gram
- Kapacitet: 42 liter
- BioSync Rygsystem
- Særskilt rum til væskesystem
- Adgang til hovedrum fra top og front.
- Vægt: 1200 gram
- Kapacitet: 40 liter
- Aftageligt toplåg og aftageligt hoftebælte.
- Integreret hydreringssystem
- En af de mest populære letvægtsrygsække fra Black Diamond.
- Vægt: 1270 gram
- Kapacitet: 35 liter
- Integreret regnslag
- Integreret soveposerum i bunden af rygsækken.
- Justerbar torso
Skal du vælge vandrestøvler eller vandresko?
Når du har fået styr på rygsækken, så står du overfor et nyt stort valg. Hvilket fodtøj skal du pakke til din Caminotur?
Det helt store spørgsmål vil nok især omhandle hvorvidt, du skal investere i vandrestøvler eller vandresko. Går du indtil en outdoor-specialist, vil de med stor sandsynlighed anbefale dig at købe vandrestøvler. Og ræsonnementet er sådan set også ganske fornuftigt.
Vandrestøvler giver nemlig både foden og anklen en rigtig god beskyttelse, så risikoen for at vride om mindskes markant. Det er helt klart at foretrække, især med tanke på hvor mange kilometer du skal gå hver dag, et varierende terræn samt en oppakning af en vis tyngde.
Ulemperne ved mange vandrestøvler er dog, at de er noget tungere og mere stive ned vandresko eller vandresandaler. Derfor kan du både komme ud for varme fødder, vabler, skavsår og andre skavanker, som i sidste ende gør støvlen til en større belastning end gavn.
Valget af fodtøj er altid meget individuelt præget, og vi har alle vores præferencer i forhold til, om vi foretrækker vandrestøvler eller vandresko.
Jeg vil anbefale dig at læse denne guide til valg af fodtøj til Caminoen, da den kan give dig en endnu bedre indsigt i, hvilken type fodtøj der er værd at vælge, når du gerne vil gå Caminoen.
Vælg en god letvægtssovepose
I forhold til overnatning så er det meget klassisk at indlogere sig på de mange herberger, som findes byerne langs ruten. Dog er der sjældent dyner eller tæpper disse steder, og selv hvis der er, er tanken om at ligge med brugt sengetøj ikke specielt appetitligt.
Derfor er det en god idé at medbringe en sovepose. En sovepose har det dog med både at fylde og veje forholdsvis meget, hvilket ikke er ideelt, nu hvor du gerne vil holde vægten på oppakningen nede.
Her kan du med fordel søge efter en letvægtssovepose, som både fylder og vejer mindre end almindelige soveposer.
Dog er mange letvægtssoveposer ikke designet til at kunne holde varmen ved de køligere temperaturer. Men hvis du alligevel har tænkt dig at vandre i højsæsonen, så er det ikke de kølige temperaturer, som bliver problematiske.
Der findes også letvægtssoveposer, som kan anvendes hele året rundt, men disse vil ofte være betydeligt dyrere end f.eks. 1-sæsons soveposer, så skal du ikke afsted om vinteren alligevel, vil det måske være en unødvendig investering.
Herunder kan du finde 3 gode bud på en letvægtssovepose, som kunne være et godt valg til din Caminovandring.
3 bud på en god letvægtssovepose
Her kan du finde 3 forskellige eksempler på, hvordan den gode letvægtssovepose kunne se ud.
- Vægt: 800 gram
- Nedpakket: 19 x 14 x 14
- Ned til 1 grader
- 2 sæsons sovepose
- Vægt: 560 gram
- Nedre temperaturgrænse på 7 grader
- Vandafvisende og hurtigtørrende
- Bløde og åndbare materialer
- Vægt: 620 gram
- Nedpakket: 18 x 15 x 15
- Vandafvisende ydremateriale
- Nedre temperaturer på omkring 12 grader
Her er listen over tøj, som du skal have med på Caminoen
Naturligvis kan dit valg af tøj variere en smule alt efter årstiden, som du vælger at gå i. Men her er der en basisliste, som giver dig et godt udgangspunkt til din tur, og som både tager højde for varme temperaturer samt de mere kølige temperaturer.
- 1 let jakke (windbreaker eller softshell)
- 1 par regnbukser (du kan også medbringe et regnslag, som går udover både dig og rygsækken.
- 1 kortærmet T-shirt (du kan med fordel vælge materialet merinould)
- 1 langærmet T-shirt (du kan med fordel vælge materialet merinould)
- 1 par lange underbukser (merinould er at foretrække)
- 2 par underbukser
- 1 par lette vandrebukser, som gerne har Zip-off
- 1 kasket (alternativt kan du også medbringe en solhat)
- 2 par vandrestrømper i uld
Hvad skal du ellers have med på Caminoen?
Udover tøjet, så er der også en række andre ting, som er gode at have med på turen, både hvad angår de hygiejnemæssige ting, men også hvad angår praktiske elementer. Det er ikke sikkert, at du finder alle delene på listen relevante, og så kan du jo bare fravælge disse.
Listen skal naturligvis blot ses som en inspirationskilde og give et godt overblik over, hvad der kunne være rart at have med.
Ser vi først på den personlige hygiejne, så bør du pakke din toilettaske med:
- 1 tandbørste
- 1 tube tandpasta
- 1 neglesaks
- Shampoo
- Sæbe
- Bind eller tamponer
- Barbergrej
- 1 hurtigtørrende håndklæde
- Solcreme
- Insektspray
- Myggespray
- Vabelplaster
- Sportstape
- Vådservietter
- Smertestillende
- Allergipiller
- Andet førstehjælpsgrej (forbinding, plaster osv.)
Kigger vi på udstyr, som kunne være med til at gøre turen bedre, men som bestemt ikke er elementært, så kunne det være grej som:
- Solbriller
- Vandrestave
- En såkaldt vandblære (komprimerbar vanddunk)
- 1 lommekniv
- 1 pandelampe
- Badetøj
- Underlag at sidde på, når du holder pause
- Kamera
- Kikkert
- Powerbank
Ovenstående udstyr må kategoriseres mere som nice-to-have og ikke need-to-have, selvom du nok i nogle perioder vil tænke på det som need-to-have. Men med et omdrejningspunkt der hele tiden omhandler den lave vægt og minimale oppakning, så bør du gennemgå din pakkeliste flere gange og nøje overveje, om du nu har brug for det hele, eller om der er noget, som du kan sortere fra.
Sådan pakker du bedst din rygsæk
I og med at du er afsted i mange dage, så kan du lige så godt få lavet dig et ordentligt system, så du altid ved, hvor dine ting befinder sig i rygsækken.
Sørg derfor for at øve dine pakkerutiner allerede hjemmefra, da det vil gøre det meget nemmere for dig, når du ankommer træt til de forskellige herberger, samt når du skal afsted igen næste morgen.
Du vil ofte skulle sove i sovesale med op til 50 andre pilgrimme, og hvis du ønsker at tage tidligt afsted om morgenen, handler det om at kunne pakke sammen så lydløst og effektivt som muligt. I øvrigt har måden du pakker rygsækken på en stor indflydelse på vægtfordelingen og dermed også, hvordan rygsækken er at bære på, mens du går.
Helt overordnet handler det om at have de tungeste ting nederst, som du ikke skal bruge i løbet af dagen. Det vil altså sige din sovepose, toilettaske osv.
Herefter kan du placere dit tøj, hvor det kan være smart at have en trøje, jakke, regnbukser osv. øverst. Hvis der skulle blive koldt, begynde at regne osv., kan du nemt komme til det tøj, der kan hjælpe dig med at modstå de forskellige vejrforhold.
Allerøverst skal du kunne tilgå førstehjælpsudstyr, vand, mad og hvad der ellers måtte være nødvendigt i løbet af din dagsmarch.
Det er altså ikke fuldstændig lige meget, hvordan du pakker rygsækken til din Caminotur. Jo bedre du forbereder og planlægger rejsen, jo bedre en Camino vil du få, så det er værd at bruge lidt tid på denne fase af rejsen.
Er du klar til Caminoen i 2023?
Med denne pakkeliste til Caminoen, så håber jeg, at du føler dig bedre rustet til at begive dig ud på den fantastiske vandring mod Santiago de Compostela.
God planlægning og med åbent sind kan du kun få en vidunderlig rejse. Så hermed er der ikke andet tilbage end at ønske dig en rigtig god Camino.
Buen Camino!