logo hjemmeside

Hærvejen: Fra Hirtshals til Løkken

Hærvejen,Blog
Hærvejssti

Fra onsdag den 9. august til torsdag den 10. august, 2023, begav jeg mig på endnu et mikroeventyr, bestående af en frisk vandretur fra Hirtshals til Løkken, hvor jeg fulgte Hærvejen det meste af ruten.

Og jeg blev i den grad blæst bag over… I den bogstavligste forstand, da der var temmelig kraftig vind med nogle voldsomme vindstød. Men så sandelig også på selve vandreoplevelsen samt naturoplevelsen, der er forbundet med lige præcis denne strækning.

Uden tvivl er det en af de smukkeste vandreture jeg har haft i Danmark, og derfor er det også fedt at kunne dele mine oplevelser her på bloggen.

Hærvejssti

Dag 1: Hirtshals til Strandfogedgården - En vandretur langs den nordjyske vestkyst

Har du selv interesse i at prøve kræfter med den nordlige del af Hærvejen, så kan jeg kun anbefale dig at tage til Hirtshals, hvor Hærvejen i Danmark begynder… eller slutter, alt efter om du går mod syd eller nord.

Tager du toget, så følger du sådan set blot havnen fra togstationen, og inden længe vil du finde den første Hærvejsmarkering. I øvrigt er det også her, hvor Nordsøstien går, så i lang tid vil du kunne se markeringer for begge ruterne på turen ned mod Løkken.

Efter 2-3 kilometer med fast underlag under fødderne ankommer du til Hirtshals Fyr. Og herfra tager ruten dig med ud i klitterne, hvor sandstierne snor sig imellem hinanden, hvilket godt kan betyde, at du lige taber stien en gang imellem.

Efter at have gået et par kilometer op og ned i klitterne, valgte jeg at gå ned på stranden, for at gå helt tæt på havet, som virkelig viste sig frem fra sin storslåede side. Kæmpestore bølger og masser af skumsprøjt strømmede ind over stranden og lagde sig som et snehvidt tæppe ved foden af sandklitterne.

Der blæste så kraftigt, at vandet slog helt op til klitterne, hvilket kun efterlod en smal passage, hvor det rent faktisk var muligt at gå. Dybt betagende og overvældende at mærke de store kræfter, som er på spil, selv her i lille trygge Danmark.

En gang imellem bliver udsigten til Vesterhavet erstattet af naturstier ind gennem lidt skovplantage, for så igen at dukke frem på den anden side af de vindskærmende træer og buske.

Ved Nørlev Strand bevæger ruten sig en smule ind ad mod fastlandet og fører dig ind gennem sommerhusområdet mellem Skallerup Klit og Lønstrup.

Ankommer du til Lønstrup i løbet af eftermiddagen, er det et oplagt sted at tage sig en god pause og købe sig en is, inden du begiver dig videre sydpå. Jeg ankom desværre lidt senere, så jeg nåede blot ind i den lokale Sparkøbmand for lige at handle lidt snacks, inden jeg måtte drage videre.

Ruten ud af Lønstrup foregår langs hovedvejen, Strandvejen, det første stykke, men efter ganske kort tid, der hvor Strandvejen bliver til Rubjergvej, bevæger Hærvejen sig hen mod havet igen med retning mod Rubjerg Knude Fyr.

Turen op mod fyret er både smuk men også temmelig kuperet med til tider smalle og snørklede stier.

Personligt elsker jeg et sådant terræn, men når man har gået 15-20 kilometer i forvejen, så kan det godt mærkes en smule i benene. Lige efter fyret var det en smule vanskeligt at finde Hærvejsmarkeringen igen, men den er at finde for foden af sandbakken lige efter Fyret, hvor der er begyndende buskads.

Herfra går stien ind gennem en mindre skovplantage inden du igen havner på Rubjergvej, som du kan følge i ca. 200 meter hvorefter du finder Hærvejsherberget; Strandfogedgården Rubjergknude Fyr.

Selvom jeg først ankom kl. 21.15, så havde jeg hele herberget for mig selv, og efter en hæsblæsende dag med masser af indtryk, var det sådan set meget rart at kunne ligge sig i en lun seng, fremfor at skulle til at slå lejr ved en shelterplads.

Rubjerg Knude Fyr

Dag 2: Strandfogedgården til Løkken – En lille afstikker fra Hærvejsruten

Hærvejsherberg

Allerede på forhånd havde jeg besluttet mig for, at der hvor Hærvejen drejer ind i landet og bevæger sig mod Thise samt Manna, ville jeg forlade denne rute, og i stedet følge Nordsøstien direkte langs kysten mod Løkken, som på denne tur for mit vedkommende også var slutdestinationen.

Ligesom på førstedagen, så bød selve ruten på en stor naturoplevelse, hvor Vesterhavet bliver din tro følgesvend på din højre side, mens hyggelige sommerhuse og større indhegninger med heste udgør udsigten på din venstre side.

I takt med at du nærmer dig Løkken, vokser byen sig stille og roligt større ude i horisonten. Lige præcis på min tur, kunne jeg ikke tage den sidste strækningen på stranden simpelthen fordi vandet stod helt op til klitterne, men under normale omstændigheder ville jeg uden tvivl have valgt at gå det sidste stykke side om side med havet.

I stedet for gik jeg langs landevejen, som førte mig ind gennem byen og ned til busterminalen, som i denne omgang var slutningen på mit lille mikroeventyr.

Udsigt Nørre Lyngby

Hvor mange kilometer var turen?

  • Dag 1: 25 km (ca.)
  • Dag 2: 12 km (ca.)

 

Denne tur var på ingen måde en ekstrem vandring men en tur, som de fleste ville kunne klare uden de store problemer.

Min første dag kom jeg først lidt sent i gang, da jeg ankom til Hirtshals kl. 14.15, hvilket også betød at jeg først ankom til mit overnatningssted kl. 21.15.

På anden dagen gik jeg ikke mere end 12 kilometer, men både pga. at jeg ikke havde planlagt at gå videre fra Løkken samt en mindre skavank i mit højre ben, så gav det for mit vedkommende at stoppe i Løkken.

Jeg gik fra Herberget ca. 9.30 og var i Løkken omkring 12.00. Havde omstændighederne været en smule anderledes, så havde jeg taget den næste strækning også og gået de ca. 15 kilometer der er fra Løkken til Blokhus langs stranden, således at distancen på andendagen også ville runde de 25 kilometer.

Fra Blokhus er der mulighed for igen at koble sig på Hærvejsstien sydover, hvis man har lyst til det, og ellers kan man følge Nordsøstien ned langs kysten.

Handlemuligheder undervejs

Hvis nu du ikke har pakket mad hjemmefra eller pludselig får brug for en ekstra snack, noget at drikke eller noget helt tredje, så er der gode handlemuligheder undervejs på ruten.

Selvfølgelig er der mulighed for at handle ind i Hirtshals, hvis der er noget du mangler allerede inden at vandreturen begynder.

Ellers er der også en købmand i både Skallerup og Lønstrup, der begge har åbent helt til kl. 22.00. Og så kan du naturligvis også gøre indkøb i Løkken eller i Blokhus, hvis du ønsker at gå helt hertil, så sammenlignet med andre steder langs Hærvejen, hvor der godt kan være langt imellem de forskellige købmandsbutikker, er der gode handlemuligheder på denne strækning.

Vælger du at følge Hærvejen mod Thise samt Manna, så vil der ikke være handlemuligheder mellem Lønstrup og Hune/Blokhus, så her er det vigtigt at have fået tanket de forsyninger op, som du finder nødvendige til at kunne klare en overnatning.

Overnatningsmuligheder

Ligesom med handlemulighederne så er der også gode samt meget forskellige overnatningsmuligheder langs denne strækning. Alt efter hvor langt du er interesseret i at gå på en dag, hvordan du har lyst til at overnatte og ikke mindst, hvilken oppakning du ønsker at vandre med, så er det næsten muligt at skræddersy ruten fuldstændig, som du ønsker det.

Der er flere Shelterpladser langs ruten, campingpladser, hoteller og et Hærvejsherberg som alle kan give dig læ for natten.

Men inden du kaster dig ud på dit eget Hærvejseventyr, så tjek lige det digitale kort først. Her kan du se ruten, handlemuligheder, overnatningssteder og meget mere, hvilket gør det nemmere at planlægge sin tur.

Hvilken oppakning havde jeg med på turen?

Jeg er stadig i en fase, hvor jeg eksperimenterer lidt med, hvor lidt jeg rent faktisk kan klare mig med, når jeg er på tur, så foruden mine trofaste vandresko og vandrebukser naturligvis, havde jeg følgende med i rygsækken.

  • Min sovepose
  • Mit liggeunderlag
  • Mit trangiasæt
  • Et par rene underbukser og strømper
  • En trøje
  • Mad og vand
  • Lidt førstehjælpsudstyr såsom vabelplaster og sprit

 

Jeg pakker altid som om, at jeg skal overnatte i shelter og nogle gange også, som hvis jeg skulle sove i telt, da jeg forbinder det med frihed at kunne overnatte hvor som helst, hvis det skulle blive nødvendigt, i stedet for at være afhængig at skulle nå hen til en bestemt destination.

Men lige til denne tur må jeg erkende, at min oppakning var totalt overkill, da jeg overnattede i et herberg, hvor der både var dyner, en seng, samt komfur. Så i princippet kunne jeg egentlig sagtens have haft en daypack med lidt ekstra tøj samt vand og mad, hvilket jo havde betydet væsentlig mindre vægt at slæbe rundt på.

Dog har jeg erfaret, at når man som jeg ikke booker overnatning på forhånd, så er det dejligt at være beredt og have flere muligheder åbne, så man ikke lige pludselig står helt uden nogen overnatningsmuligheder overhovedet.

Hvad du har brug for på dine vandreture, er med garanti meget anderledes end det, jeg tager med, og jeg lærer hele tiden nye ting angående oppakning, så mit bedste råd er at pakke det du tænker, du får brug for, og så få gjort dig nogle erfaringer.

Danmark er trods alt ikke større, end man relativt hurtigt kan komme hjem i sikkerhed, hvis nu noget skulle gå helt galt.

Tags :
Hærvejen,Blog
Share This :

Seneste blogindlæg

Her kan du læse de seneste blogindlæg, der er blevet publiceret her på vandretips.dk.