logo hjemmeside

Sådan finder du det bedste trangia sæt

Vandreudstyr
trangia

Når du er taget ud på en af dine mere primitive former for vandreture, hvor du har fyldt rygsækken med din sovepose, dit liggeunderlag og måske også dit telt, og planen er at sove ude i det fri, så kommer du helt sikkert også til at få brug for et trangia sæt.

Trangia sættet bliver dit komfur, når du er ude at vandre, og derfor er det en utrolig vigtig del af dit vandreudstyr, da du ellers ikke vil have mange muligheder for at lave mad.   

Her på siden kan du læse meget mere omkring forskellige typer af trangia sæt og andre specifikationer, der alle skal hjælpe dig til at finde frem til det bedste trangiasæt for lige netop dig.

3 gode bud på et trangia sæt

Her kan du finde 3 bud på et godt trangia sæt. 

Stormkøkken – Trangia 25-1 – UL – Gasbrænder

 

 

 

 

 

 • Sættet er inklusive en gasbrænder
 • Materialet er ultralet aluminium
 • Består af 2 gryder, to vindskærme, en pande + rem og tang
 • Vægt på 930 gram

Stormkøkken – Trangia 25-3 – UL – Spritbrænder og teflon

 

 

 

 

 

 • Sættet er inklusive en spritbrænder
 • Materialet er ultralet aluminium
 • Består af 2 gryder, teflonbelagt pande, to vindskærme + rem og tang
 • Vægt på 895 gram

Gasbrænder – Jetboil Zip – Sort

 

 

 

 

 • Volumen: 0,8 liter
 • Materialet er hårdanodiseret aluminium
 • Indeholder stabilisator, bundkop og grydelåg med huller 
 • Vægt på 345 gram

Hvad betyder Trangia?

Trangia er et varemærke, der er ejet af Trangia AB, som er en svensk virksomhed, der har specialiseret sig i at fremstille kvalitets campingudstyr. Herunder er de især kendt for deres køkkener og brændere til campinglivet.

Virksomheden blev grundlagt i 1925 og er i dag kendt for sin høje kvalitet og pålidelighed. Navnet “Trangia” kommer fra det svenske ord “trång”, som betyder “trang” eller “snæver”, hvilket går godt i tråd med hele essensen af trangia-tilværelsen, som bare er meget kompakt, trang men samtidig utrolig let at have med på tur.

Og når det omhandler det mere primitive friluftsliv, som længere vandreture i telt eller i shelters eller lignende, så vil din evne til at mestre et trangiasæt være ganske vigtig, så du kan lave dig noget mad.

Hvad skal du overveje, når du skal vælge dit trangia sæt?

Inden du bare tonser ud og anskaffer dig det første og det bedste sæt, så er det altid en god idé lige at sondere terrænet en smule, og lave lidt researcharbejde, så du undgår at spilde for mange unødvendige penge på fejlkøb.

Du kan jo altid starte med at tænke over følgende detaljer:

 • Materialet: Trangia sæt kan laves af aluminium eller titanium. Aluminium er billigere og lettere, men titanium er mere holdbart og kan tåle højere temperaturer.

 • Størrelsen: Trangia sæt kan komme i forskellige størrelser. Tænk over, hvor mange personer der skal bruge sættet og hvor meget plads, du har til at bære det med dig.

 • Ekstraudstyr: Nogle trangia sæt kan have ekstraudstyr som f.eks. køkkenudstyr eller en vindskærm, som kan være nyttig, hvis du ikke har ly for vinden.

 

Og så bør du naturligvis også altid læse anmeldelser fra andre, der har købt det sæt, du også gerne vil købe, så du får et mere ærligt indtryk af, om det nu også er det rette trangia sæt for dig.

Hvilken brænder skal du vælge?

Overordnet set adskilles der mellem 3 forskellige typer af brændere, som kan bruges til et trangia sæt, og de har hver især visse fordele og ulemper.

Det er vigtigt at tage højde for dit eget behov og præference, når du vælger en brænder til dit trangia sæt. Hvis du ofte camperer i koldt eller vindstille vejr, kan en gasbrænder være det bedste valg. Men hvis du foretrækker en billigere og mere enkel løsning, kan en spiritusbrænder være et godt valg.

 

Gasbrænderen

Gasbrændere er ofte nemmere at bruge, da de både nemt kan tændes og slukkes. De er også ofte mere effektive og kan opvarme mad og vand hurtigere end f.eks. spritbrænderen. Derudover er de også meget praktiske at have med på tur, da de ikke kræver, at man bærer den tunge og farlige sprit med sig.

 

Spritbrænderen

Spiritusbrændere er billigere end gasbrændere, og de kan nemt købes i en campingbutik såvel som i online forretninger. De er også nemmere at bruge, da man ikke skal bekymre sig om at løbe tør for gas eller om at skifte gasflasker. Men de kan være mindre effektive end gasbrændere, og de tager længere tid om at opvarme mad og vand.

 

Benzinbrænderen

Benzinbrændere kan være mere effektive end gasbrændere, da benzin har en højere energitæthed end propan eller butan, det vil sige at benzin kan producere mere varme pr. volumenhed. Det kan gøre det hurtigere at opvarme mad og vand.

Benzinbrændere er også mere alsidige, da de kan bruges med forskellige typer af brændstof, inklusive benzin, diesel og jetbrændstof, hvilket kan være nyttigt, hvis du er i et område, hvor det er svært at finde propan eller butan.

Men benzinbrændere kan også have nogle ulemper. De kan være mere besværlige at tænde og slukke, og de kan også være mere farlige, da benzin er en brandbar væske. Derudover kan de også være mere miljøskadelige, da benzin kan udlede mere CO2 og andre skadelige gasser.

Hvad består et trangia sæt af?

Et trangia sæt består typisk af følgende dele:

En brænder: Det kan være enten en spritbrænder, gasbrænder eller benzinbrænder.

Flere køkkenelementer: Såsom både potter og pander, som oftest er fremstillet i aluminium eller titanium, og som naturligvis er designet til at kunne placeres ovenpå brænderen.

En vindskærm: Som er en slags metalramme, der kan placeres omkring brænderen for at beskytte mod vind samt reflektere varmen tilbage til enten gryden eller panden der står placeret ovenpå brænderen.

En transportpose: Der er en praktisk pose, du kan bruge til at opbevare og transportere dit sæt.

 

Hver opmærksom på, at nogle trangiaer sagtens kan have ekstra tilbehør såsom bestik, kogegrej eller andet, som kan være meget rart at have, når du skal lave mad.

De forskellige producenter laver sættene på forskellige måder, så endnu engang er det vigtigste faktisk, at du selv finder ud af, hvad du skal bruge, og derfra finder det sæt, som på bedst mulig måde opfylder dine behov.

Hvordan bruger jeg mit trangia sæt?

Når du har fundet det helt rigtige sæt, så melder spørgsmålet sig måske i forhold til, hvordan du så rent faktisk får lavet noget lækkert mad.

Og egentlig er der principielt ikke den store forskel på at lave mad hjemme i køkkenet og så på et trangiasæt. Hvis man ellers ser bort fra den trange plads, at du kun kan bruge et blus ad gangen, og at det kan være vanskeligt at regulere varmen.

Naturligvis afhænger det også af, om du bruger en spritbrænder eller gasbrænder. Gasbrænderen er for de fleste at foretrække, da den både er hamrende effektiv og at du kan justere varmen, hvilket er sværere ved en spritbrænder.

Men når først du har fået gang i din brænder, så er proceduren for brugen af dit trangiasæt nogenlunde således.

 

 1. Tænd for din brænder og placer enten en gryde eller en pande ovenpå ilden.

 2. Hvis muligt kan du justere på varmen, så du har den rette temperatur til at koge eller stege din mad.

 3. Lav maden som du har planlagt, det kan f.eks. være kogning af pasta eller ris, og dette foregår mere eller mindre på samme måde, som når du står hjemme i køkkenet.

 4. Når du har lavet din mad, skal du slukke for brænderen.

 5. Lad det hele tå og køle af, inden du pakker trangiasættet sammen igen.

Er det svært at lave mad på trangia?

Hvis ikke du har nogen som helst erfaring med madlavning på trangia, så kan det være en smule udfordrende de første par gange.

Du kan starte stille og roligt ud med bare at koge noget vand til en kop kaffe eller til en pose med frysetørret mad.

På den måde får du en bedre fornemmelse af den basale måde at bruge sættet på. Herfra kan du altid avancere til at koge pasta, ris, stege pølser og andet simpelt madlavning.

Og når du virkelig begynder at blive komfortabel med det hele, kan du begynde at lave madretter, som du ville lave dem hjemme i køkkenet.

Noget af det du nok vil blive udfordret på, er den manglende plads og de manglende blus. Derfor skal du lige tænke over rækkefølgen på den måde, som du koger og steger maden på, så der ikke går fuldstændig ged i tingene.

Derudover er det også en smule mere vanskeligt at regulere stegetemperatur, hvilket betyder, at du må være ekstra opmærksom ikke at brænde maden på.

Men som med alt andet gør øvelse mester, så find et par inspirerende opskrifter, som du synes ser spændende ud og prøv dig frem. Så skal du nok få rigtig godt styr på dit trangiasæt i løbet af kort tid.   

Hvad for noget mad kan jeg lave på trangia?

I princippet kan du lave præcis den samme mad på trangiasæt, som du kan lave hjemme i køkkenet, så du skal endelig ikke lade dig begrænse.

Men som skrevet tidligere, er det en anderledes oplevelse at lave mad på denne måde, så start eventuelt ud med at koge ris eller pasta, som du kan servere sammen med noget stegt kød, f.eks. pølser eller bacon.

Herfra kan du avancere til at lave supper, gryderetter, bage brød, pandekager osv.

Det er altså kun fantasien samt din egen komfortzone, der sætter grænserne for dit trangiaeventyr.

Og når først du er blevet komfortabel med denne måde at lave mad på, så bliver trangiasættet din bedste ven, når du er afsted på tur.

Tags :
Vandreudstyr
Share This :

Seneste blogindlæg

Her kan du læse de seneste blogindlæg, der er blevet publiceret her på vandretips.dk.