logo hjemmeside

Sådan finder du den bedste vandrerygsæk

Vandreudstyr
vandrerygsæk

Indeholder affiliate links 

Uanset om du skal på en dagstur, en weekendtur eller en decideret overlevelsestur i ødemarken, så skal en god vandrerygsæk bare være en fuldstændig essentiel del af din samlede udstyrspakke.

Du skal med andre ord se vandrerygsækken, som dit lille hjem, du kan have med dig på ryggen. Fuldstændig som sneglen, der langsomt bevæger sig gennem landskabet, mens den trofast bærer sit hus på ryggen.

3 bud på en god daypack

Hvis du skal på endagsture eller har købt en samlet pakkerejse, hvor din bagage bliver transporteret for dig, så er det ikke nødvendigt med en rygsæk, der har en stor literkapacitet. Her vil en dagstaske, også kendt som en daypack, være et godt valg, hvor du lige kan have det allermest nødvendige i. Det kan være vand, snacks, en jakke, lidt førstehjælpsudstyr eller andet, som du finder nødvendigt at have ved hånden, mens du vandrer. 

Her kan du få lidt inspiration til, hvordan en god daypack kan se ud. 

Daypack – Montane Azote – 25 liter






  • Lækker daypack som er både letvægtig samt miljøvenlig 
  • Vægt på kun 820 gram
  • Har en kapacitet på 25 liter
  • Åndbart samt justerbart rygsystem 

Hydration rygsæk – Camelbak Rim Runnner X30






  • Lækker daypack, som er både minimalistisk samt teknisk æstetisk i sit udseende 
  • Vægt på kun 910 gram
  • Har en kapacitet på 28 liter, hvor 2 liter er integreret til væske

Daypack – Gregory Miwok – 24 liter






  • Lækker og funktionel daypack til dagsture samt hverdagsbrug 
  • Vægt på kun 840 gram
  • Har en kapacitet på 24 liter, med seperat væskeopbevaring 
  • BioSync rygsystem 

3 bud på en god Caminorygsæk

Når du skal ud på din egen caminovandring, så får du brug for en rygsæk, der har en lidt større volumen end daypacken.

Naturligvis kan det også være, at du skal på lignende vandringer, hvor samme kapacitet er påkrævet som f.eks. hærvejen, Skt. Olavs Leden eller noget helt trejde. 

I hvertfald er det påkrævet, at du har lidt mere plads at gøre med, når du gerne vil ud at vandre over flere dage. 

Er du i tvivl om, hvad du skal have pakket til din caminorejse, kan du finde inspiration til en pakkeliste her.

Her kan du få lidt inspiration til, hvordan en god caminorygsæk kan se ud (som du naturligvis også kan bruge på andre vandreture). 







  • Lækker rygsæk fra Deuter AC, der er ideel til din caminovandring
  • Vægt på kun 990 gram
  • Har en kapacitet på 30 liter







  • Lækker rygsæk fra Salomon, med masser af fede detaljer 
  • Har en kapacitet på 30 liter 
  • Kan bruges både til løb og vandring

Fjällräven Kajka 65 M/L







  • Lækker rygsæk fra Fjällräven, ideel til den længere vandretur
  • Vægt på 3000 gram
  • Har en kapacitet på 65 liter 
  • Fremstillet af genanvendte materialer

Hvad skal du overveje, når du skal vælge din rygsæk?

Når du skal vælge den rigtige vandrerygsæk, er det vigtigt at overveje, hvor meget udstyr samt forsyninger du skal have med dig.

Det har nemlig stor indflydelse på, om du f.eks. skal vælge en 30 liters rygsæk eller en 65 liters rygsæk. Husk i forlængelse heraf også, at jo mere udstyr du har med dig, jo tungere bliver det for dig at gå med oppakningen, hvorfor der stilles store krav til en korrekt vægtfordeling.

Inden du begiver dig ud på dit vandreeventyr, kan det være en rigtig god idé at prøve rygsækken med alt udstyret deri, for at mærke om du har investeret i den rette model.

Når det kommer til valget af materiale, er det vigtigt at holde øje med, om rygsækken er vandafvisende eller vandtæt, hvilket kan være altafgørende, hvis du er ude på en vandretur, hvor der pludselig kommer en regnbyge.

Desuden så skal du gå efter en taske, hvor der er mange justeringsmuligheder, så du kan tilpasse rygsækkens komfort lige præcis til din egen kropsbygning.

Naturligvis følger der også et vedligeholdelsesansvar, hvis du gerne vil beholde din rygsæk i mange år. Vedligehold kan bestå af vask, hvis du har været ude i noget vådt og mudret føre, som også har sat sig på tasken.

Du kan også overveje, om det kunne være en idé at købe en spray, som beskytter din rygsæk mod slitage og gør den en anelse mere robust til at klare vind og vejr. Tager du hånd om din rygsæk kan du nemlig have glæde af den i mange år frem.

Hvilken størrelse rygsæk skal du vælge?

Det afhænger selvfølgelig af, hvor lange ture du vil på og hvor meget udstyr, du skal have med. Generelt kan man sige, at en vandrerygsæk på mellem 50-70 liter er den mest alsidige til de fleste vandreture.

Skal du på en decideret overlevelsestur ud i ødemarken, så vil du have behov for ekstra meget plads, hvorfor at en rygsæk med en kapacitet på op mod 110 liter, hvor du virkelig kan have meget nødvendigt udstyr.

Ønsker du at prøve kræfter med Hærvejen herhjemme i Danmark, så vil en størrelse på de 50-70 liter være meget passende. Selvfølgelig kommer det fuldstændig an på, hvordan du ønsker at være afsted.

Du kan nemlig gå Hærvejen på rigtig mange måder, og det er klart, at hvis du ønsker at sove i telt eller i shelter, så vil det kræve lidt mere udstyr, end hvis du tjekker ind på vandrehjem eller Bed & Breakfast.

Samme størrelse rygsæk bør du gå efter, hvis du har tænkt dig at gå på Caminoen. Jo lettere oppakning du har med dig, jo bedre en tur vil du med stor sandsynlighed få. Så tænk rigtig meget over at holde din oppakning så simpel og så let som overhovedet muligt.

Hvilket bæresystem skal du vælge?

Det kan være en god idé at undersøge forskellige bæresystemer, før du investerer i din rygsæk. Bæresystemet har stor betydning for, hvordan din krop oplever vandreturen, så det kan være en fordel at vælge et bæresystem, der passer til din kropsbygning og behov.

Mange bæresystemer har mulighed for justering af skulderstropperne og selve rygstykket, så det kan tilpasses din krop bedst muligt. En god rygsæk skal også have god polstring og ventilation, så du kan vandre i mange timer uden at få ondt i ryggen eller blive alt for svedig.

Nogle rygsække har et såkaldt internt bæresystem, hvor hele ryggen er dækket af et polstringsmateriale.

Andre har et eksternt bæresystem, hvor skulderstropperne sidder på ydersiden af rygsækken. Prøv dig frem for at finde ud af, hvilken type bæresystem der passer til dig.

Hvor meget skal du investere i en vandrerygsæk?

Der er selvfølgelig stor forskel på priser for vandrerygsække, alt efter mærke, model og størrelse.

Du kan sagtens finde en god mellemstor rygsæk til en rimelig pris, men det kan være en god investering at finde en dyrere kvalitetsmodel, hvis du planlægger at vandre ofte. Men igen så er vi forskellige, så det bør ikke være prisen du skal kigge efter først, men mere komfort, pasform samt om rygsækken rent faktisk dækker dine behov.

Overvej om funktioner som vandtæthed, bære- og justeringssystem er vigtige for dig.

Det er altid meget anbefalelsesværdigt at afprøve flere forskellige modeller i en outdoorbutik, så du rent faktisk kan mærke, hvordan rygsækken fæles at have på. Dermed gør du også valget en smule nemmere for dig selv.

Nogle tasker har integreret regnslag, som nemt kan trækkes ud over tasken, hvis du skulle komme ud for noget regnvejr.

Er det ikke tilfældet for den rygsæk, som du gerne vil købe, så kan du jo overveje, om det ville være en god idé at tilkøbe et regnslag.

Alternativt kan du også købe en decideret poncho, som du kan trække udover både dig selv og rygsækken, så hverken du eller din oppakning bliver fuldstændig gennemblødte.

Som jeg har skrevet indledningsvist, så er vandrerygsækken utrolig essentiel på en længere vandretur, da den jo i bund og grund fungerer som dit mobile hjem. Netop derfor er det også rigtig vigtigt, at du giver dig selv god tid til at finde den rygsæk, som passer lige præcis til dig.

Hvor tung må min vandrerygsæk være?

En god tommelfingerregel er, at din vandrerygsæk ikke må veje mere end 1/3 af din egen kropsvægt naturligvis inklusiv din oppakning.

Det er vigtigt, at du ikke bærer hele vægten med dine skuldre og øverste del af ryggen, men at vægten i stedet forskydes ned til hoften og ned til benene.

Her kommer rygsækkens bæresystem i spil, og med de rette justeringer af stropperne, vil vægten blive ligeligt fordelt og dermed også gøre belastningen for dine skuldre så minimal som overhovedet muligt.

Naturligvis vil en tung oppakning være hårdere for din krop at gå rundt med, også selvom at rygsækken er i høj kvalitet.

Så endnu engang skal du altså tænke meget over, hvordan du kan gøre din oppakning så let som muligt.

Hvordan pakker jeg bedst min vandrerygsæk?

I forhold til din oppakning, så er det helle ikke fuldstændig ligegyldigt, hvordan du pakker din rygsæk.

Du kan have flere ting for øje, og vi er alle meget forskellige i forhold til, hvad der fungerer for os hver især. Men grundlæggende så er det altid en rigtig god idé at placere dine ting det samme sted altid.

Når du har dit eget system hvor tingene er, så kan du altid finde dem nemt, når du er på tur. Derudover, så er det smart at pakke større ting i bunden af rygsækken, som du ikke lige skal bruge, mens du vandrer.

F.eks. din sovepose, dit liggeunderlag eller et telt, hvis du har sådan et med dig. Omvendt er det naturligvis meget logisk så at placere de ting øverst i tasken, som du får brug for undervejs. Det kan være mad og drikke, en regnjakke eller noget tøj. Sørg også for at du har nem adgang til dit førstehjælpsudstyr, hvis du nu skulle være uheldig at rive dig på noget.

Tænk over, at du er dybt afhængig af vejret, og hvis først du er midt på vandrestien, så er det ikke altid lige nemt at søge ly for regnen, hvis en spontan byge skulle gøre sin entre. Pak derfor gerne dine ting ind i vandtætte plastikposer, så du undgår at alt bliver fuldstændig gennemblødt, hvis der skulle komme regn.

God forberedelse og en velpakket rygsæk giver altså bare mere plads til at nyde vandreturen, så det gør ikke noget lige at bruge lidt ekstra tid på netop denne del, inden du udforsker verden til fods.

Klar til at indtage vandrestierne?

Med en god vandrerygsæk samt det rette udstyr, er du nu fuldstændig klar til at tage naturen samt de mange vandreruter med storm.

Pas på dig selv og ha’ nu en rigtig god tur!

Tags :
Vandreudstyr
Share This :

Seneste blogindlæg

Her kan du læse de seneste blogindlæg, der er blevet publiceret her på vandretips.dk.