Sådan finder du det bedste trangia sæt
Her kan du læse alt, hvad du skal vide om trangia sæt.
Her kan du læse alt, hvad du skal vide om trangia sæt.
Her kan du læse alt, hvad du skal vide om soveposer.
Her kan du læse alt, hvad du skal vide om liggeunderlag.
Her kan du læse alt, hvad du skal vide om vandrebukser.
Her kan du læse alt, hvad du skal vide om at finde en god vandrerygsæk.
Her kan du læse alt, hvad du skal vide om vandrestøvler.
Her kan du læse alt, hvad du skal vide om vandresko.
Når du skal til at afsted på vandretur, så er der en hel del udstyr, som du skal til at overveje, om du skal anskaffe. Det kommer naturligvis meget an på, hvilken type af vandretur som du skal på, i forhold til hvilket udstyr, som du skal have med.
Her kan du finde inspiration til forskelligt vandreudstyr, og jeg vil komme med inputs i forhold til, hvor du kan starte med de helt basale ting.
Inden du fylder indkøbskurven op med diverse gadgets samt dyre produkter, så er det en god idé lige at overveje, hvad du egentlig har behov for, samt hvilken form for vandretur, som du gerne vil afsted på.
Du kan altid starte med at forholde dig til, hvor mange dage du har planer om at skulle afsted. Oppakningen for en endagstur kan nemlig være markant anderledes end oppakningen for en vandretur på flere dage.
Skal du afsted hen over en weekend eller måske endda i endnu længere tid, så er det som minimum en rigtig god idé med en god sovepose. Og har du muligheden for det, så kan et liggeunderlag også anbefales.
Dermed har du nemmere mulighed for at finde overnatningsmuligheder inde såvel som ude, hvilket giver en større fleksibilitet, som virkelig kan gøre hele forskellen, når du er afsted.
I forhold til overnatning, så findes der langs de danske vandreruter både shelters, herbergs, vandrehjem samt ”bed and breakfast”, som du kan planlægge din tur efter. Alt efter hvor primitivt du ønsker at gøre din vandretur, har også en betydning for den samlede planlægning samt prisen for turen.
Når disse mere praktiske ting er på plads, så kommer selve udstyrsdelen, som du jo så kan tilpasse efter, hvilken type tur du ønsker at tage på, hvilket jeg kort vil gennemgå herunder.
Skal du vælge vandresko eller vandrestøvler? Et stort spørgsmål, som ofte har tendens til at dele vandende en smule.
Personligt går jeg i vandresko med Gore-Tex®, som jeg både har benyttet til flere dages vandreture på hærvejen herhjemme i Danmark, men også på f.eks. backpackertur til Lofoten i Norge.
Dog er det ikke så vigtigt, hvad alle andre bruger, da vi alle er forskellige samt har forskellige behov og præferencer. Så det vigtigste, når du vælger fodtøj, er at finde en sko eller støvle, som dine fødder føler sig godt tilpas i.
Ulempen ved en vandresko er, at den ikke giver støtte til anklerne. Når du går med oppakning, som er en smule tungere, så er anklerne naturligvis udsatte. Herhjemme er terrænet forholdsvis fladt, og da vandresko er lettere end støvler, så er skoen altid min personlige favorit.
Men rigtig mange vælger også vandrestøvlen, da den netop giver mere støtte, og giver et mere solidt fodfæste, hvilket kan være ret på mere ujævnt underlag, eller hvis du døjer med anklerne.
Du behøver ikke at investere en formue i nye vandrebukser, strømper, jakker, trøjer eller merinould osv. for at du kan begynde dit vandreeventyr. I lang tid har jeg egentlig bare gået i det tøj, som jeg havde i klædeskabet allerede.
Et par gode comfortpants med lækker stretch og ellers en langærmet undertrøje, hoodie og windbreaker, alt efter hvordan vejret selvfølgelig har været udenfor.
Pointen er, at det er bedre bare at få skoene på og komme afsted som en begyndelse, fremfor at vente til du har købt en masse udstyr, for så at finde ud af, at det der med at vandre måske ikke lige var dig alligevel, eller du har svært ved at finde tid til det.
Så er det bedre at tilkøbe enkelte dele, når du ved, at du virkelig får brug for det.
Helt essentielt for en god vandretur er en god vandrerygsæk. Er din rygsæk generende og sidder ubekvemt, så kan det faktisk gå hen og ødelægge turen. Først og fremmest er det vigtigt, at rygsækken fordeler vægten ned over hoften og ned til benene.
Dermed er det ikke skuldrende eller ryggen, som bærer det tunge læs, hvilket kan give både overbelastningsskader og gøre selve vandreturen til et mareridt.
Dernæst skal du naturligvis igen tænke over, hvilken vandretur du gerne vil på. Er det en vaskeægte vildmarkstur, hvor du skal klare dig ude i naturen i en længere periode, så skal du naturligvis også have en stor vandrerygsæk, hvor du kan have plads til alt dit udstyr.
På en Caminotur hvor du går i 10-14 dage f.eks. vil en rygsæk på 40-60 liter være ganske passende, da du jo formegentligt vil overnatte på enten hoteller eller herberg.
Og på en dagstur kan din rygsæk være på 10-30 liter, alt efter hvilken tur du planlægger. Men her vil det ikke være nødvendigt med en masse udstyr, da det blot fylder og giver ekstra vægt.
Når du er afsted på en flere dages vandretur, så skal du som minimum have en sovepose med, medmindre du selvfølgelig booker dig ind på et Bed and Breakfast, et hotel eller et andet sted, hvor både seng, dyne og pude er inkluderet.
En varm anbefaling herfra er at gå efter letvægtssoveposer, da de både fylder samt vejer mindre. En sovepose kan nemt komme op at veje 2-3 kilo og tage en hel del plads i rygsækken, så jo mindre jo bedre.
Skal du afsted i et koldere klima, så skal du selvfølgelig lige holde øje med, hvilken temperatur soveposen er lavet til, ellers kan det godt blive nogle meget kolde nætter.
Vil du gerne sove i shelters eller ude i det fri for den sags skyld, så er et liggeunderlag også ganske essentielt at have med. Mange liggeunderlag i dag er både selvoppustelige og fylder heller ikke alverden. Ligesom med soveposen kan du jo passende se, om ikke du kan finde en letvægtsudgave.
Jo mindre dit udstyr fylder jo mindre vægt skal du have på ryggen.
Skal du eller skal du ikke have telt med på vandretur? Et stort spørgsmål som igen må besvares med: det kommer an på så meget.
Jeg elsker at sove i shelters, og det er primært det, jeg planlægger mine ture efter. Dog har jeg været udsat for, at et shelter har været optaget, når jeg er ankommet, hvorfor jeg så har været nødsaget til at gå 5 kilometer videre til næste shelter.
Andre gange hvor jeg har haft teltet med for en sikkerhedsskyld, så har der ikke været en eneste ved de sheltersteder, som jeg er kommet forbi, og dermed har jeg i bund og grund spildt en masse ekstra unødvendige kilo.
Ofte tager jeg et 1-personstelt med på ryggen, da det hverken fylder meget eller er lige så tungt som et almindeligt telt, og så giver det mig en anden fleksibilitet i overnatningsmuligheder. Dog er det ikke så mange af de andre vandrere, som jeg møder derude på stierne, der har telt med, og om det decideret er anbefalelsesværdigt at gøre, vil jeg lade dig finde ud af.
Prøv eventuelt en weekend med telt og en weekend uden, og gør dig dine egne erfaringer.
Du kan sagtens klare dig i en weekend uden at slæbe på både trangia sæt samt frysetørret mad. Det kræver dog igen noget planlægning i forhold til, at du skal igennem byer, hvor der rent faktisk er et supermarked, hvor du kan proviantere.
Men igen så kommer det helt an på, hvordan du ønsker at gå. Personligt kan jeg rigtig godt lide det primitive, og jeg synes det er befriende ikke at skulle være afhængig af et supermarked. Det er supernemt at lave både havregrød, koge pasta og lignende i et trangia sæt, og når først du får færten af det, så kan du lave mange forskellige retter.
Desuden findes der også en masse gode frysetørrede retter, som er nemme at have med på tur. Disse kan dog være en smule dyre.
Vand skal der til, og en vandflaske eller en drikkedunk er et must have på turen. Jeg har altid en 1 liters dunk med, som jeg så fylder op ved vandposter, eller hvis jeg kommer forbi et hus eller en gård, så kan jeg også godt finde på at spørge, om jeg må fylde vand op.
Husk igen på, at vand er tungt, så der er ingen grund til at bære rundt på 5 liter vand, medmindre du selvfølgelig ved, at du ikke kommer forbi en vandpost i lang tid.
Åhh nej! Mobilen er løbet tør før strøm, hvad gør du?
… Ingen grund til panik, for du har naturligvis medbragt en Power Bank, så du altid kan tilføre ny energi til din mobiltelefon eller andet elektronisk udstyr.
Det er bare en rigtig god sikkerhed at have, og så fylder den heller ikke særlig meget.
En anden temmelig fed gadget at have med på turen er en pandelampe. Kommer du f.eks. frem til et sheltersted eller en teltplads lidt sent om aftenen, så kan skumringen faktisk gøre det enormt svært at se.
Pandelampen giver dig det nødvendige lys, hvis du skal sætte teltet op eller lave mad på dit trangia sæt, uden at du skal bøvle med en håndholdt lommelygte eller lyd fra telefonen.
Skulle du nu komme galt afsted, det kan være du skærer dig, får en rift eller en træls vabel, så er en lille førstehjælpstaske virkelig rar. Her kan du både have vabelplaster, bandage, desinficerende servietter osv.
På den måde skal det altså ikke være smertefuld vabel eller en sår, som afslutter din tur, da du vil være i stand til at hele dig selv.
”Fødderne er et spejl på vores sind”. Så smukt og filosofisk kan det siges. Derfor skal fødderne naturligvis have en masse kærlighed. Det gælder altså både på selve vandreturen, efter du har gået dagens etape, ligesom det også gælder, når du kommer hjem igen.
En lækker fodcreme, en fil og noget salve vil sende dine fødder direkte i himlen, og de vil takke dig for at du tager varer på den.
Dine fødder er jo i sidste ende, dem der skal bringe dig frem i landskabet, så derfor fortjener de naturligvis også en masse kærlighed.
Ovenover teksten her finder du forskellige kategorier indenfor vandreudstyr, hvor du kan læse mere omkring specifikke produkttyper og blive klogere på, hvad du har behov for til din egen vandretur.