logo hjemmeside

Sådan finder du de bedste vandrestøvler

Vandreudstyr
Vandrestøvler

Indeholder affiliate links 

Nu skal det handle om et af signaturelementerne for den stolte vandreentusiast – nemlig vandrestøvlen. Du har sikkert selv mødt adskillige outdoor-narkomaner, som, uanset om der er 35 grader eller -15 grader udenfor, stædigt og stolt insisterer på at bære de tunge vandrestøvler.

Og så melder spørgsmålet sig naturligvis, om det virkelig er så fundamentalt et udstyrsstykke, at det simpelthen er komplet umuligt at begive sig ud på en længere gåtur uden de højskaftede vandrestøvler.

Sidder du helt ude på stolekanten af ren og skær spænding, mens det kribler helt ned i tæerne for at finde ud af netop dette, så er du kommet til den helt rigtige side.

Her vil jeg nemlig gennemgå de helt grundlæggende karakteristika for den gode vandrestøvle og samtidig give dig indblik i, hvornår det især kan være en god idé at investere i netop denne form for vandresko.

3 gode vandrestøvler til mænd

Keen Mens Revel III

 

 

 

  • Designet med en Keen.Warm teknologi, der holder varmen ned til minus 32 grader.

  •  Designet med en Keen.Dry membran, som både går støvlen vandtæt og åndbar.

  • Støvlen har 3 lags isolering, som sørger for at varmen ikke siver ud, og du behøver ikke frygte for iskolde tæer.

Columbia Newton Ridge Plus II

 

 

  • Den udvendige del af sålen består af Columbias egen Omni-Grip teknologi, som giver dig et solidt og skridsikkert fodfæste.

  • Sålen er en Tech-Lite mellemsål med god stødabsorbering.

  • Støvlen er desuden fremstillet i vandtæt læder, så du skal ikke bekymre dig om at få våde tæer, når du går i våde områder. 

Hanwag Banks SF Extra GTX

 

 

 

  • I denne støvle får du, som noget ret unikt, ekstra bredde til forfoden.

  • Støvlen er med sin GoraTex membran både vandtæt og åndbar.

  • Ydersålen er en Vibram Endurance Pro med rigtig god stødabsorbering.  

3 gode vandrestøvler til kvinder

Keen Womens Kaci III Winter Mid WP

 

 

 

  • Støvlen er designet med Keen.Warm isolationsteknologi.

  • Støvlen er designet med Keen.Dry membranen, som gør den vandtæt og åndbar. 

  • Støvlen er designet med Iconic Keen Comfort, som sikrer en god komfort og pasform.  

Columbia Newton Ridge Plus Womens

 

 

 

  • Sålen er en Techlite EVA sål, som er både tyk og stødabsorberende. 

  • Ydersålen er fremstillet i Columbias eget Omni-Grip gummimateriale, som giver et godt fodfæste.

  • Støvlens skaft er fremstillet i ægte læder, som både er vandtæt samt åndbart. 

Hanwag Alta Bunion II GTX Lady

 

 

 

  • Støvlen har en god bredde til forfoden, hvilket gør den ekstra komfortabel.

  • Støvlen er med sin GoraTex membran både vandtæt og åndbar.

  • Støvlens høje skaft er med til at give ekstra god støtte til dine ankler, og mindsker risikoen for at vride om.  

Hvornår skal du vælge vandrestøvlen?

Selvom det i høj grad er en individuel smagssag, så er der situationer, hvor en vandrestøvle er mere gavnlig end andre. Først og fremmest er det vigtigt at forstå, at vandrestøvlen giver en god solid støtte til dine ankler og fødder, hvilket er særligt fordelagtigt, hvis du skal ud i et meget kuperet terræn.

Herhjemme i Danmark kan du godt vandre i områder, hvor en støvle vil være et godt valg, men oftest så vil et par gode vandresko sådan set kunne klare sig rigtig godt på langt de fleste danske vandreruter.

Grundlæggende er der tre ting, du skal forholde dig til, når du skal finde ud af, om en vandrestøvle er nødvendig til dit kommende vandreeventyr.

  1. Skal du bære rundt på en tungere oppakning?
  2. Skal du gå langt henover flere dage?
  3. Skal du vandre i et ujævnt terræn?

 

Gør én eller flere af ovenstående kriterier sig gældende for din vandretur, så vil det bestemt ikke skade at kigge efter vandrestøvlerne. Dog skal du altid følge din egen fornemmelse for, hvad du præcis har behov for, da vi alle er forskellige. Og så skal du for alt i verden huske at prøve så mange forskellige modeller, som du overhovedet orker.

Tålmodighed er en dyd, og tålmodigheden kan gå hen at gøre den helt store forskel på, om de vandrestøvler, du ender med at købe, bliver en positiv åbenbaring eller en skuffende fiasko.

Hvad kendetegner den gode vandrestøvle?

Nå, men hvad er så i grunden en god vandrestøvle, tænker du måske. Og det er igen et rigtig godt spørgsmål, som desværre leder til et noget vandet og utydeligt svar. For det kommer fuldstændig an på, hvilken form for vandring du kan lide, og hvilke præferencer du ellers har.

Alligevel vil jeg gøre mit bedste for at klæde dig så godt på som muligt, til at du kan gå ud og finde den ideelle støvle lige præcis til dine behov.

Du skal helt overordnet tænke over 4 forskellige ting, når du gerne vil anskaffe dig en vandrestøvle, og det allerførste du bør have for øje, er hvor mange penge du ønsker at bruge.

 

Pris

Prisen er ret vigtig, da du hurtigt afgrænser udvalget af støvler.

Oftest går pris og kvalitet hånd i hånd, men der kan være situationer, hvor det ikke giver mening at købe den allerdyreste vandrestøvle. Det kan være en god idé at lave lidt research på nettet, så du får en idé om, hvad du kan få i de forskellige prisklasser.

Herefter er det nemmere at finde en god vandrestøvle, som matcher den pris, som du er villig til at betale.

 

Pasform  

Det nytter naturligvis ikke, at du udelukkende vælger støvlen baseret på prisen. For uanset om du har købt en highend- eller lavpris vandrestøvle, så er den ikke noget værd, hvis ikke den sidder godt på din fod.

Pak alle dine venners gode råd om mærker og tommelfingerregler ned i vandrerygsækken, og så dan dig dine egne indtryk. Vores fødder er forskellige, og derfor vil en vandrestøvle, som passer perfekt til din veninde, sikkert ikke passe til dine fødder.

Nøglen er som udgangspunkt at prøve så mange forskellige modeller, som du overhovedet orker, da du dermed vil få en bedre fornemmelse for, hvilke mærker som måske er ekstra velpassende til lige præcis dine fødder.

Først og fremmest skal støvlen sidde tæt til foden. Er der for meget plads, så vil du ikke få den optimale støtte, og risikoen for at få vabler eller andre former for skader vil være større.

Der skal være plads til at tæerne kan bevæge sig op og ned, og så må tåspidserne naturligvis ikke gå på fronten af støvlen, da det også vil kunne give skader, når du for alvor kommer ud at gå i terrænet.

Sidst med ikke mindst så skal hælen også sidde helt tæt i støvlen. Løfter hælen sig fra sålen, når du går, så vil du i løbet af en lang gåtur få vabler, hvilket kommer til at ødelægge hele turen.

 

Sålen

Sålen på en vandrestøvle, eller for den sags skyld også en vandresko, formår at forene det hårde og stive, med det stødabsorberende og bløde. Alt dette skal sikre dig, at du får en god vandretur. Først og fremmest er stivheden på sålen vigtig, da denne er med til at sikre din fod et forholdsvis stabilt underlag, selv når terrænet er ujævnt.

Når din fod ikke hele tiden udfordres af ujævnheder på ruten, så bliver den heller ikke helt så udmattet, hvilket kan være en stor fordel, hvis du er på en 25 km lang vandretur i skoven.

Gummiet som sålen laves i, må også gerne være hårdt. Hård gummi har nemlig en større holdbarhed og generelt mere slidstærkt, hvilket igen er fordelagtigt, når du gerne vil tilbagelægge mange kilometer til fods.

I sålen for du også en god stødabsorbering, hvilket aflaster dine ben og din krop, hver gang du tager et skridt. Særligt hvis du går med en tungere oppakning, vil stødabsorberingen i dine såler være ekstra nødvendigt.

Et godt råd er i øvrigt at anskaffe dig en rigtig god indersål, som rent faktisk er designet efter dine fødder. Forskellen er stor på de prælavede fabrikssåler, og så de såler som du kan få skræddersyet, og du vil helt klar kunne mærke denne forskel.

Hvilket materiale skal mine vandrestøvler være lavet af?

Generelt kan materialetypen inddeles i to grupper: Skal det være læder, eller skal det være syntetiske materialer? Her har vi alle forskellige præferencer, men hvis du ikke har den store erfaring, så kan det være vildt svært at overskue, om du dog skal vælge læder frem for kunststofmateriale eller omvendt.

Igen skal du forholde dig til dig selv, dine fødder, og hvilke vandreture som du gerne vil ud på. Forskellige typer materiale kræver forskellige mængder vedligehold, så det er bestemt en faktor, der er vigtig at tage med i betragtning.

Læder kræver en hel del mere vedligehold end f.eks. syntetiske materialer, men til gengæld får du også en meget længere holdbarhed, hvis du ellers holder din læderstøvle ved lige.

En vandrestøvle der er lavet i kunststofmateriale, vil være lettere end støvlerne i læder, til gengæld kan det være svære at få udledt varme indefra. Så får du meget varme fødder, når du vandrer, så er det bestemt et element, du skal have med i dine overvejelser.

Mange vandresko og vandrestøvler er lavet med en vandtæt membran, som også kaldes for Gore-Tex. Fordelen er, at du kan gå i vådt føre, uden at dine fødder bliver gennemblødt. Ulempen er dog, at varmen inde i støvlen har svært ved at komme ud, hvilket kan fører til, at dine fødder overopheder.

Husk derfor at indlægge rigeligt med små pauser undervejs på din tur, så du lige kan få luft til fødderne samt ned i støvlerne.      

Hvad er ulemperne ved en vandrestøvle?

Selvom der er rigtig mange gode ting ved en vandrestøvle, og at den for rigtig mange mennesker vil være at foretrække, så følger der naturligvis også et par ulemper, hvor især vægten er en af dem.

Sammenlignes en vandrestøvle med en vandresko, så kan vægtforskellen virkelig være stor. Denne ekstra vægt som vandrestøvler har, skal du også inkludere i det samlede regnskab over, hvor mange kilo du bærer rundt på.

Så hvis du gerne vil gå meget i Danmark med en lettere oppakning, er det ikke nødvendigvis en vandrestøvle, som vil være den bedste løsning. En god vandresko kan klare det meste terræn herhjemme, og har også mange af de samme kvaliteter, som vandrestøvlen har.

Derudover skal du være meget opmærksom på vabler eller slidsår omkring din hæl. Især hvis ikke vandrestøvlen er gået helt til, kan den godt volde foden en smule problemer. Husk derfor at gå dit fodtøj godt til derhjemme, inden du begiver dig ud på en længere vandretur.

Er du klar til at finde den bedste vandrestøvle?

Jeg håber selvfølgelig, at du nu føler dig ekstra inspireret til at gå på jagt efter en god vandrestøvle til dine behov.

I hvert fald har det været en fornøjelse at give mit besyv med til din søgen. Og husk så, at uanset hvor mange tommelfingerregler eller gode råd, som alle kloge hoveder gerne vil give dig med på vejen, så er det dine fødder, du skal lytte til.

Finder du en støvle som bare sidder fuldstændig perfekt, og som du har det godt i, ja så er det jo egentlig lige meget hvad alle andre fortæller.

Netop dette er det magiske ved vandring og vandreudstyr. Det kommer fuldstændig an på dig og dine behov, om noget er godt eller skidt.

Herfra ønskes du en rigtig god vandrestøvlejagt og en rigtig god vandring.

Tags :
Vandreudstyr
Share This :

Seneste blogindlæg

Her kan du læse de seneste blogindlæg, der er blevet publiceret her på vandretips.dk.