logo hjemmeside

Hærvejen

Her kan du finde inspiration og gode tips, til når du udforsker den danske hærvej.

Hærvejen: Fra Hirtshals til Løkken

Fra onsdag den 9. august til torsdag den 10. august, 2023, begav jeg mig på endnu et mikroeventyr, bestående af en frisk vandretur fra Hirtshals til Løkken, hvor jeg fulgte Hærvejen det meste af ruten. Læs mere om turen her.

Her er hvad du skal vide om hærvejen

En af de helt store vandreruter, som vi har herhjemme, er naturligvis Hærvejen. Den snor sig gennem Jylland, hvor den både udspringer fra Hirtshals og Frederikshavn i nord, og krydser ind over den tyske grænse ved byen Padborg i syd.

Hærvejen danner altså rammerne for en godt og vel 500 km lang sammenhængende vandrerute, hvor du på en ganske unik måde, kan tage på opdagelse i det danske landskab.

Her på siden kan du læse meget mere om den historiske færdselsåre, samt hvordan du kan gribe din egen hærvejsvandring an, hvad angår både pakkelister, ruteplanlægning samt overnatningsmuligheder.

Er Hærvejen det danske svar på Caminoen?

Ja, det kan du sådan set godt sige. Det der naturligvis adskiller sig væsentligt mellem Hærvejen og Caminoen, hvis du kigger på dem isoleret set, er selve pilgrimsdestinationen. Når du går på Caminoen, så går du mod Skt. Jakobs knogler, der ligger begravet i den mageløse katedral i den spanske by Santiago de Compostela.

Hærvejen har ikke helt den samme religiøse pondus i forhold til en destination, og når du kommer ned til den tyske grænse, så kan du faktisk fortsætte din færd videre ned igennem Tyskland.

Men rent faktisk kan Hærvejen godt betragtes som et utroligt vigtigt bindeled i de historiske pilgrimsvandringer, som der er blevet foretaget igennem tiden. Den danske Hærvej hænger nemlig sammen med et stort netværk af pilgrimsruter, som både føre til Trondheim, i gamle dage kaldet Nidaros, i Norge, samt både Peterskirken i Rom, Jerusalem og så naturligvis katedralen i Santiago de Compostela.

Hærvejen er dermed tæt beslægtet med Caminoen, og når du kommer forbi en hærvejsafmærkning, så prøv at lægge mærke til, om ikke der også er den ikoniske muslingeskal på skiltet. Dette er principielt et tegn på, at du er ved at bevæge dig mod Santiago de Compostela.  

Hvad er historien om Hærvejen?

En af de ting, som først og fremmest er vigtig at forstå omkring Hærvejen er, at det oprindeligt ikke blot har været en enkelt vej, men et større netværk af veje, som har snoet sig igennem Jylland.

Dette vejnet fungerede som en trafikal hovedpulsåre, hvor både handelsfolk, bønder, soldater og naturligvis også kristne pilgrimme fragtede dem selv igennem landet.   

I takt med industrialiseringen og jernbanens indtog fik hærvejene en mindre og mindre betydning, og den har måtte genfinde sig selv i den form, som vi kender den.

Ruten vil tage dig forbi nogle vigtige religiøse pejlemærker, såsom forskellige kirker og andre symboler, så du vil stadig kunne mærke historiens vingesus, fra dengang hvor Hærvejen spillede en central rolle for den danske sammenhængskraft.

Hvordan planlægger jeg min hærvejsvandring?

Det allerførste du skal gøre, hvis ikke du allerede kender til Hærvejens digitale kort, det er at besøge denne side: https://kort.haervej.dk/ . Her kan du se fuldstændig hvordan ruten bevæger sig, ligesom du også kan se distancer på de forskellige etaper.

En anden vildt fed feature som du bør tage i brug, når du skal til at planlægge ruten, det er kortets filtreringssystem, hvor du kan se overnatningsmuligheder, indkøbsmuligheder, vandposter osv. på kortet.

Du får altså et rigtig godt indtryk af, hvor langt de forskellige muligheder ligger fra hinanden, hvilket er enormt brugbart, når du planlægger vandreturen.

Hærvejen har også en app, som du kan downloade til din telefon, så du altid har kortet lige ved hånden, når du er afsted.

Og ellers er der groft sagt to spørgsmål, som du skal stille dig selv, når du gerne vil ud at vandre. Især hvis du har planer om, at turen skal vare flere dage.

Det ene handler om, hvilket udstyr du skal have med, og det andet handler om, hvor du skal sove.   

Hvilket udstyr skal jeg bruge for at gå Hærvejen?

Hvis ikke du er så erfaren indenfor vandring, men du ser Hærvejen som en god måde at få gang i dine egne vandreeventyr på, så skal du virkelig bare give den gas. Det fede ved at vandre i Danmark er nemlig, at du ikke behøver en masse avanceret vandreudstyr, før du kan tage af sted. Dog er der naturligvis noget basalt udstyr, som uden tvivl vil gøre din tur bedre, men jeg tror, at langt de fleste har startet fra et meget simpelt udgangspunkt, og ved at være afsted på en masse ture, har de fundet ud af, hvad de har brug for, samt hvad der er overflødigt.

Det samme gør sig gældende for dig. Du må ud at gøre dig dine egne erfaringer, og så kan du altid opgradere udstyrspakken løbende.

Når det så er sagt, bør du som minimum investere i et par rigtig gode vandresko eller vandrestøvler. Dine fødder vil takke dig for at tage denne beslutning, og hele turen vil blive mere behagelig, end hvis du f.eks. vælger at bruge dine halvslidte kondisko.

En ordentlig vandrerygsæk er også en obligatorisk del af din basale udstyrspakke, da det er heri, at du skal bære tøj, liggeunderlag, sovepose, mad og diverse grejer.

Derfor skal rygsækken sidde godt, og det er meget vigtigt at vægten ikke bæres af din ryg og skuldre, men derimod distribueres ned til dine ben og din core.

Har du noget godt fodtøj og en god taske, så er du faktisk klar til at tage dine første skridt på den danske Hærvej.       

Hvor skal jeg sove henne på min hærvejsvandring?

Heldigvis findes der utroligt mange overnatningsmuligheder langs Hærvejen, så det helt store spørgsmål, som du skal forholde dig til er, hvor primitive forhold du ønsker.

Går du ind på Hærvejens digitale kort og vælger overnatningsmuligheder, så finder du alt fra shelterpladser, teltpladser og generelt primitive lejrpladser til luksuriøse hoteller og kroer. Der er med andre ord rigtig gode muligheder for at tilpasse vandreturen efter de præferencer, som passer lige netop til dig.

 

Den primitive løsning

Kunne du tænke dig at prøve kræfter med overnatning i shelter eller i et telt, så skal du have in mente, at din oppakning bliver en anelse tungere, end hvis du f.eks. indlogerer dig selv på et herberg, vandrehjem eller et Bed & Breakfast.

Til gengæld får du en helt anden naturoplevelse, ligesom du også sparer penge. Hærvejen er generelt ikke travlt befærdet, så du skulle gerne kunne få plads på de primitive overnatningsmuligheder. Men vandrer du lige i højsæsonen, så kan du overveje at have en plan B klar, hvis nu at dit planlagte overnatningssted allerede er taget.

Personligt har jeg f.eks. et enmandstelt med, når jeg er ude at gå.

Dermed kan jeg gøre mig mindre afhængig af at skulle nå frem til en specifik destination på et bestem tidspunkt, men i bund og grund slå teltet op, når jeg ikke gider at gå mere den dag.

Ulempen siger næsten sig selv… Du er nødt til at bære rundt på et telt.      

 

Den semi-luksuriøse løsning

Orker du ikke tanken om sat skulle sove ude i det fri men heller ikke har et behov for, at det skal være overdådig luksus, så vil du nyde at overnatte på et herberg eller vandrehjem, Du kan ikke bestille i forvejen, så du må se, hvad der er tilbage, når du ankommer.

På herbergerne er det typisk sådan, at du skal sove i en sovesal eller i et værelse med andre, og der er som regel ikke sengetøj inkluderet. Du har altså stadig ansvaret for at medbringe din egen sovepose samt din egen mad.

Du har dog adgang til både køkkenfaciliteter og badefaciliteter, så du kan opfriske dig oven på dagens vandretur.

En overnatning koster i gennemsnit mellem 80-100 kroner, så det er til at overkomme.

 

Den luksuriøse løsning

Hvis du egentlig gerne bare vil slappe helt af, når du har gennemført dagens etape, så kan du tjekke ind på et af de hoteller eller kroer, som også ligger langs med ruten. Her skal du hverken forholde dig til halvvåde shelterpladser eller til fyldte sovesale.

Vælger du den luksuriøse indkvartering, så inkluderer det som regel et godt varmt måltid og lidt godt at drikke.

Du får en dejlig seng, hvor du virkelig kan nå at restituere til den kommende dag.   

Hvor mange dage tager det at gå Hærvejen?

Vælger du at gå fra nord til syd eller den anden vej, så bør du sætte omkring 3-4 uger af til at gennemføre hele ruten.

Men der er jo ingen, der siger, at du skal tage den i et stræk. Har du en weekend i ny og næ, så har du jo muligheden for at fortsætte fra hvor du slap på ruten.

Naturligvis afhænger det også af, hvor langt du ønsker at gå om dagen. Der er med andre ord ingen bestemte regler for, hvor lang tid du bør bruge.

Det hele afhænger af, hvad du selv ønsker at planlægge turen.

Er du klar til at drage ud på Hærvejen?

Jeg håber, at du føler dig godt klædt på til at komme afsted. Ellers er du jo altid velkommen til at vende tilbage hertil siden, hvis du lige mangler lidt inspiration til din tur.

Men indtil da, så ønskes du en rigtig god vandretur!