logo hjemmeside

Hærvejen: Fra Blokhus til Fjerritslev

Hærvejen,Blog

Tilbage i august måned, helt præcis fra den 26. august til den 27. august, havde min far og jeg inviteret hinanden på en vandretur. Faktisk var det vores julegave til hinanden, som vi så valgte at indløse på strækningen mellem Blokhus og Fjerritslev.

Her fulgte vi den markerede hærvejsrute, som skulle byde os på utrolig smuk natur, et møde med en hugorm samt en overnatning på det hyggeligste B&B.

Jeg har i andre indlæg beskrevet min store begejstring og kærlighed til den nordvestjyske kyststrækning, og i den forbindelse er det en sand fornøjelse at kunne meddele dig, at strækningen mellem Blokhus og Fjerritslev i den grad efterlever Nordvestjyllands smukke ry.

Udsigt over Bulbjerg

Dag 1: Blokhus til Tranum Lys & Glas B&B – Jammerbugten fra sin smukkeste side

Efter en lille bustur på en times tid fra Aalborg kunne vi stå af i Blokhus lige i begyndelsen af byen. Herfra fulgte vi hovedvejen mod Hune, indtil vi stødte på vores første hærvejsmarkering, der skulle lede os igennem Blokhus Klitplantage og ned mod Rødhus.

Terrænet på den første dag var overvejende fladt og bød på en god blanding af store åbne vider med udsigt til lyngbevoksede klitter samt tætbevoksede skovplantager.

Men i modsætning til vandrestien fra Hirtshals ned mod Lønstrup og Nr. Lyngby, som virkelig går helt ude ved vandet i store passager, så er Hærvejsstien fra Blokhus placeret lidt længere inde i landet.

Du har af og til udsigt til havet, og du er ikke i tvivl om, at du befinder dig tæt på kysten, men du er ikke på samme måde så intenst i selskab med havet, hvilket i mange tilfælde kan være rart. Især hvis der blæser en hel del, hvilket der er stor sandsynlighed for ved Vesterhavet.

Fra Rødhus og hele vejen ned til Tranum varierede terrænet mellem de store åbne vidder, hvor stien snor sig igennem store lyngbevoksede arealer, samt skovplantager, hvor stien fører dig ind i en mere tætpakket natur.

 

Far på stien

Vi var fremme i Tranum ca. kl. 18.30 og nåede lige forbi den lokale Brugs, som lukker kl. 19.00, (dette er godt lige at notere sig, for det var rent held at vi nåede omkring inden lukketid.  

Efter en lettere indkøbstur, satte vi kursen mod vores overnatningssted, som var Tranum Lys & Glas B&B, der er eget og drives af Jonna.

Det kan varmt anbefales, hvis du selv kunne tænke dig at gå hærvejsstrækningen omkring Tranum. Værelserne er skønne, der er en varm atmosfære, og da Jonna er kunstner og arbejder med glas, er der desuden en hel masse spændende ting at kigge på.

Vi hyggede os med bål samt Gin N’ Tonic om aftenen sammen med Jonna og de andre gæster, så vi var fyldt godt op ad indtryk, mad og drikke da vi gik til køjs hen ad aftenen.

Tranum Lys & Glas B&B

Dag 2: Tranum Lys & Glas B&B til Fjerritslev Busterminal – Fosdalen, Svinkløv Badehotel samt mødet med en hugorm

Udsigt over Svinkøv

Efter en lækker morgenmad med alt hvad hjertet kunne begære, pakkede vi vores ting sammen og gjorde klar til dagens etape. Og selvom det kan være svært at udvælge den ene etape fra den anden, så må jeg alligevel indrømme, at stien fra Tranum til Fjerritslev er utrolig højt på min liste over de smukkeste vandringer.

Fra vores overnatningssted, kunne vi gå direkte op til Fosdalen, hvor vi hurtigt blev omkranset af tætbevokset skov. Personligt elsker jeg at gå i et sådant terræn, da jeg virkelig for fornemmelsen af at gå i en urskov. Desuden fylder det utroligt lidt mentalt, at jeg rent faktisk er ude at gå, da stien hele tiden tager nogle hårdnålesving, går op, går ned og generelt bliver sanserne stimuleret i sådan en grad, at det virkelig booster energien.

Efter at have passeret Fosdalen flader stien en smule mere ud, mens kursen går mod Slettestrand. Også denne del er ret fantastisk, da du hele tiden har det tætte skovbryn i baggrunden, mens du kan begynde at fornemme havet på din højre side.

 

På vej mod Slettestrand

Ved Slettestrand valgte vi at holde en velfortjent frokostpause, mens vi fik fordøjet den første del af dagens etape. Herefter satte vi kursen mod Svinklovene og ikke mindst det famøse Svinkløv Badehotel.

Man kan tage forskellige stier derhen imod, men vi gik ad en klitsti tæt ned mod vandet, så vi kunne se, hvordan klinten bag ved badehotellet begyndte at rejse sig i horisonten.

Og pludselig kunne vi nyde synet af det nydelige badehotel, som diskret ligger lige ved klitterne med udsigt ud til vandet.

Frokost ved Slettestrand

Hærvejsstien går bagom hotellet op ad bakken, hvilket fører til en af de mere mageløse udsigter, som jeg har oplevet. Her tog vi os da også lige et velfortjent glas rom, mens vi kiggede ud over bugtens fascinerende facon, med Bulbjerg mod syd samt Blokhus mod nord, hvor vores vandreventyr begyndte.

Et godt glas rom

Herefter bevægede stien sig ind i svinklovene, som lagde rammen til et varieret terræn, og hvor vi både gik i skoven samt blev taget op over nogle bakker med udsigt over havet samt plantagen i sin helhed.

På den anden side af svinklovene fulgte et lidt mere åbent stykke inden vi kom til Kollerup plantage, hvor vi fik os en helt fantastisk overraskelse. Midt på stien lå der en hugorm og solede sig, og selvom den ikke var helt tilfreds med at blive afbrudt i middagssolen, så gav den til sidst efter og snoede ud i buskadset, så vi kunne passere.

Og ellers gik resten af turen op mod Fjerritslev, som var vores slutmål for denne vandretur, hvorfra vi tog bussen tilbage mod Aalborg.

Hugorm

Hvor mange kilometer var turen?

  • Dag 1: 25 km (ca.)
  • Dag 2: 25 km (ca.)

 

Hvis du er i en nogenlunde gå-form, vil denne tur ikke være et problem. For mig personligt er 25 km om dagen det sweetspot, som jeg forsøger at ramme, da det sagtens kan mærkes i ben og fødder, men det går ikke ud over næste dags vandring.

Din krop er anderledes, og du ved bedst selv hvad der er dine grænser i forhold til distancer, men jeg vil ikke vurdere turen som vanskelig.

Alternativt er det også muligt at gå fra Tranum på anden dagen og så ud til Svinkløv Badehotel og så blive fragtet enten tilbage til Bed & Breakfast eller til Brovst, hvor der går bus mod Aalborg, hvis nu man ikke har lyst til at gå lige så mange kilometer på andendagen.

Du kan altså sagtens skræddersy din vandretur sådan den passer til dit temperament, niveau og helbred.

Men uanset hvad, så er netop strækningen fra Tranum og ud mod badehotellet et must-try og hermed en stor anbefaling, så den må du ikke gå glip af.

Handlemuligheder undervejs

Der er handlemuligheder i henholdsvis Blokhus samt i Hune, hvis der allerede skal handles forsyninger inden turen for alvor går i gang. Ellers er næste oplagte handlemulighed i Tranum, hvor der er en Dagli’ Brugs. Hver dog opmærksom på, at denne lukker kl. 19.00, så du kan ikke ankomme alt for sent til Tranum, hvis du mangler proviant til samme aften.

Som skrevet, er der mulighed for at købe frokost ved Slettestrand, men der er ikke som sådan et supermarked, og ellers er der selvfølgelig også mulighed for at nyde en frokost på badehotellet. Her er jeg dog næsten sikker på, at der skal bestilles bord på forhånd.

Overnatningsmuligheder

Hvis ikke du ønsker at overnatte indendørs, men derimod i Shelter, er der flere fine muligheder ved Tranum. Bl.a. er der en shelterplads ved skolen midt i byen, ligesom der også er en plads lige før du kommer ind i Tranum.

Ønsker du at overnatte i skoven, finder du også et shelter i den del af Fosdalen, som grænser op til byen.

Download eventuelt shelter-appen hvis ikke du allerede kender denne. Her kan du se, hvor de forskellige shelterpladser samt teltpladser ligger placeret rundt omkring i Danmark.

Desuden er der også en campingplads i Tranum, hvor der også vil være mulighed for overnatning, men igen så er det helt op til, hvordan du godt kan lide at bo, når du er på tur.

En anden god måde at planlægge din tur på, er at gå ind på Hærvejens Digitale Kort, hvor du kan se de forskellige muligheder på og omkring vandrestien. Derfra kan du nemt tilpasse turen, så den passer til dig.   

Hvilken oppakning havde jeg med på turen?

På denne tur havde jeg ikke ret meget med i rygsækken, da vi som sagt havde bestilt en luksusovernatning, hvor både sengelinned osv. var inkluderet. Så jeg havde bare en dagsrygsæk med lidt skiftetøj, min madpakke samt min lommelærke fyldt godt op med en god rom + 2 glas.

Normalt ville jeg pakke rygsækken med både sovepose, liggeunderlag og endda også mit enmandstelt, men alt dette ville være overflødigt her. Men se eventuelt opslaget fra Hirtshals – Løkken, hvor jeg beskriver, hvad jeg normalvis har med i rygsækken.

Ellers vil jeg bare ønske dig en rigtig god tur. Jeg håber at dette indlæg har kunne inspirere dig til at komme afsted på tur, hvis ikke denne strækning

Tags :
Hærvejen,Blog
Share This :

Seneste blogindlæg

Her kan du læse de seneste blogindlæg, der er blevet publiceret her på vandretips.dk.