logo hjemmeside

Sådan finder du de bedste vandresko

Vandreudstyr
vandresko

Indeholder affiliate links 

Nu skal jeg fortælle dig noget, som muligvis vil få de fleste vandrere til at tage sig chokeret til hovedet. Men de første vandreture jeg begav mig ud på, der gik jeg ikke i vandresko.

Tværtimod brugte jeg mine Adidas Ultraboost løbesko, hvilket jeg personligt synes fungerede rigtig fint lige indtil, at jeg rent faktisk tog på vandretur i et par vandresko.

Og har du ikke lige et par vandresko eller et par vandrestøvler, så er der ingen grund til panik. Tag dine bedste kondisko på og kom afsted. Du kan altid tilkøbe dig et par sko decideret til vandring, hvis du bliver grebet af at gå langt, når tiden er klar.

Alligevel vil jeg gerne lige dele nogle af de erfaringer, som jeg selv har gjort mig i forbindelse med vandresko, og hvorfor der alligevel er en mening med galskaben i forhold til, at denne type sko bare er bedre tilpasset til længere distancer samt ujævnt terræn.  

3 gode vandresko til kvinder

The North Face Womens Vectiv Fastpack Futurelight

 

 

 

  • Trædepuden er lavet i The North Face’s Ortholite teknologi, som giver bedre støtte samt beskyttelse til din fod.

  • Ydersålen er fremstillet med Surface Control, som giver godt grip på både bløde og hårde underlag.

  • Skoen er designet med en vandtæt Futurelight membran, som samtidig er åndbar.  

Columbia Peakfreak X2 Outdry Womens

 

 

 

 

  • Skoen er designet med en vandtæt og åndbar membran.

  • Ydersålen er designet med Columbias Omni-Grip, som giver et rigtig godt fodfæste. 

  • Indersålen er en tech-lite sål, som giver en stødabsorberende effekt.  

Keen Womens Targhee III WP

 

 

 

  • Keen.Dry membran, som gør skoen både vandtæt og åndbar. 

  • Blød og fjedrende mellemsål i EVA-skum, som gør skoen stødabsorberende. 

  • Solidt mønster på ydersålen, som giver et godt greb i underlaget.  

3 gode vandresko til mænd

Salomon XA Pro 3D v8 Mens

 

 

 

  • Denne sko er både velegnet til hiking såvel som trailrunning. 

  • Har et Quicklace snørresystem, som spændes ved anklen. 

  • Skoen har en mellemsål i det stødabsorberende EnergyCell EVA materiale.  

Columbia Escape Pursuit Outdry Mens

 

 

 

 

  • Er fremstillet med en Adapt Trax ydersål, som er særlig god i mudret terræn. 

  • Indersålen er Columbias opdaterede version af deres Techlite EVA skum, som giver god beskyttelse. 

  • Skoen har en vandtæt Outdry Membran, som er både vandtæt og åndbar. 

The North Face Mens Vectiv Fastpack Futurelight

 

 

 

 

  • Ydersålen er lavet på en biobaseret gummiblanding og har groft mønster med godt grip. 

  • Har en Vectiv 3D plade indlagt, som arbejder med fodens bevægelser.

  • Overfladen består af et stærkt Performance Mesh materiale, som gør skoen meget åndbar.

Hvordan finder jeg den bedste vandresko?

Et modbydeligt spørgsmål som er ganske umuligt at besvare. Vi er alle forskellige med forskellige fodtyper samt forskellige præferencer, hvad angår både mærker, stil og behov. Men der findes utroligt mange dygtige forhandlere af både vandresko samt outdoor-udstyr i det hele taget, hvor du altid kan kigge hen for at søge inspiration.

Personligt går jeg i en Salomon GTX-vandresko, hvilket jeg er utroligt godt tilfreds med. Men igen så er vi forskellige, så hvad der virker for mig, virker måske ikke for dig.

Så mit bedste råd, jeg kan give dig, er, at du skal prøve en masse forskellige sko fra forskellige mærker og i forskellige form. Og inden du endeligt beslutter dig for at beholde skoen, så sørg for at have haft den på i noget tid.

Det kan blot være derhjemme indendørs, men på den måde kan du virkelig få lov at mærke, om din fod og den udvalgte vandresko så også passer sammen, eller om der er nogle ting der generer.

Jo mere tid du bruger, på virkelig at finde en vandresko, som passer lige netop din fod, jo nemmere vil det være at finde den bedste vandresko til lige netop dit behov.     

Skal jeg vælge at købe en vandrestøvle i stedet for?

Selvom rigtig mange vælger at købe vandrestøvler og generelt forbinder det at vandre med vandrestøvler, så er det efter min overbevisning ikke nødvendigt, hvis du f.eks. primært vandrer herhjemme.

En vandresko er meget lettere end støvler, hvilket dine fødder og ben vil takke dig for, hvis du skal gå langt. Fordelt over x antal kilometer kan det godt være en hel del kilo, som du sparer ved at vælge en vandresko fremfor støvle.

Desuden skal du være ekstra opmærksom på vabler eller gnavsår ved hælen, når du går i vandrestøvler, da rigtig mange kommer til at døje med sådanne skavanker.

Dog vil en vandrestøvle være at foretrække, hvis du f.eks. ønsker mere støtte til dine fødder og ankler sådan helt generelt. Her vil støvlen i langt højere grad kunne beskytte dine ankler end f.eks. end vandresko.

Derfor bør du også overveje en vandrestøvle, hvis du over længere tid skal gå med tung oppakning i et ujævnt terræn, da du i denne situation har behov for mere støtte til fødderne, så du undgår at vrikke om eller få andre skader.

En sidste ting, som vandrestøvlen gør bedre end vandreskoen, er, at den bedre holder dine fødder tørre, hvis du f.eks. går i et sumpet område eller generelt i vådt terræn. Så hvis du allerede på forhånd ved, at du skal gå i et område med masser af vand, så vil en vandrestøvle altså også være at foretrække.

Sålen på en vandresko gør en kæmpe forskel

Netto dette statement fandt jeg især ud af, efter at jeg langt om længe konverterede fra mine almindelige løbesko over til en decideret vandresko. Når du går et sted mellem de 20 – 30 kilometer med let eller halvtung oppakning, så bliver dine fødder virkelig sat på prøve.

Musklerne omkring især trædepuderne bliver trætte på en helt anden måde, end hvis du blot går en almindelig hverdagstur på et par kilometer, og her adskiller sålen i en vandresko sig med sin mere stive facon.

Selvom det måske ikke umiddelbart lyder særligt behageligt med en hård og stiv sål, så er det netop denne, som vil gøre den længere vandretur mere stabil og behagelig for dine fødder, også når du bevæger dig i det mere ujævne terræn.

Generelt så vil du opleve, at vandreskoen støtter dine fødder langt bedre end din normale hverdagssko eller kondisko. Så selvom jeg godt nok selv har gået lange vandreture uden vandresko, så vil jeg alligevel anbefale dig at få anskaffet nogle så hurtigt som muligt.

GTX – Vandafvisende og åndbart på samme tid

Selvom vandrestøvlen bedre klare de regnfulde dage eller generelt vandede områder bedre end vandreskoen, så har de fleste vandresko Gore-Tex®, som både afviser vand udefra samt lukker dampen fra fødderne ud.

Med andre ord så tillader vandresko med GTX din fod at ånde, hvilket jo uden tvivl er meget rart, når den kommer til at arbejde så hårdt, som den gør under en vandretur.

Vælger du derimod en lædersko eller støvle, så får du en helt anden kvalitet og holdbarhed, som hvis du ellers giver den lidt læderfedt og pleje kan holde resten af livet. Læderskoen vil uden tvivl holde dine fødder tørre, men til gengæld vil du heller ikke have samme åndbarhed eller lethed, hvilket bestemt er vigtigt, når du skal gå langt.

Hvad med størrelsen?

Lige præcis når det kommer sig til størrelsen på dine nye vandresko, så vil du oftest opleve, at du ikke kan regne med den størrelse, som du bruger normalt.

Jeg selv er f.eks. en solid størrelse 43 i mine hverdagssko, men mine vandresko er faktisk helt oppe i en størrelse 45 1/3. Modellerne er selvfølgelig meget forskellige, og jeg måtte da også selv lige pudse brillerne, da jeg så den størrelse som passede min fod.

Generelt skal du altid regne med at gå minimum en skostørrelse op, hvilket både giver den rette mængde plads og luft til dine tæer, men det sikrer også, at du har plads til en tykkere vandrestrømpe. Gode vandresokker kan samtidig forhindre vabler, så dem skal der naturligvis være plads til i din vandresko.

Husk nu at gå skoen til inden du tager på vandretur!

Når det gælder pasformen, så er mit allerbedste råd endnu engang, at du enten køber en masse forskellige modeller hjem, som du så kan prøve i ro og mag. Ellers skal du tage hen i den nærmeste outdoorshop, hvor du kan få hjælp af en ekspedient.

Og så skal du virkelig huske at gå dine sko til, inden du begiver dig ud på en længere tur. Lad dem tilpasse sig dine fødder derhjemme eller på en mindre gåtur først, herefter er de klar til at tage dig med på en masse vidunderlige vandreeventyr.

Tags :
Vandreudstyr
Share This :

Seneste blogindlæg

Her kan du læse de seneste blogindlæg, der er blevet publiceret her på vandretips.dk.