Den 10. september begav jeg mig ud på endnu et mikroeventyr, hvor jeg fulgte Nordsøstien fra Fjerritslev ud til Klitmøller.
En tur hvor jeg igen kunne hilse en af mine absolutte naturfavoritter goddag, nemlig Bulbjerg, samt også min første deciderede vandring efter Nordsøstiens skilte.
Et par uger forinden havde min Far og jeg gået langs Hærvejen fra Blokhus til Fjerritslev, og dermed kunne jeg helt naturligt fortsætte fra hvor vi slap.
Dag 1: Fjerritslev til Bulbjerg – Fish ’n Chips + overnatning på stranden
Jeg ankom til Fjerritslev med bussen fra Aalborg, og måtte lige gå et lille stykke igennem byen før jeg kunne komme på Nordsøstien. Og herfra var det sådan set blot at følge markeringerne. Det første stykke var på landevej igennem et sommerhusområde, inden stien førte mig til Klim plantage, hvor ruten fortsætter på naturstier igennem skoven.
Efter Klim deler stien sig i 2, og du kan enten følge den på ydersiden af Vester Thorup Klitplantage et stykke fra havet og på den måde gå mod Bulbjerg, eller du kan dreje ad stien til højre ned mod Thorup Strand, og så følge ruten til Bulbjerg der går helt ud til kysten.
Jeg valgte løsning 2, da jeg havde hørt rigtig godt om den Fish n’ Chips man får serveret nede ved kutterne på Thorup Strand, og havde udset mig dette som en oplagt frokostpause. Og det levede i den grad op til anbefalingerne.
At sidde ved et borde/bænkesæt på stranden med udsigt til havet samt de ikoniske lyseblå fiskekuttere og nyde en limfjordsporter til den lækreste portion Fish n’ Chips, fik mit lykkebarometer til at ramme 10 ud af 10. En oplevelse, som når jeg tænker tilbage på den, kan genvække de samme varmer følelser, som jeg blev ramt af i øjeblikket.
Med krop og sjæl fyldt op til bristepunktet med god energi, var jeg klar til at fortsætte rejsen mod Bulbjerg, hvor jeg ville slå lejr for natten. Stien derud var ren natursti igennem klitterne, og ude i horisonten blev den ikoniske skræntformation ved Bulbjerg hele tiden tydeligere og tydeligere. Jeg fandt et godt sted, hvor teltet kunne blive sat op og tilberedte ellers aftensmaden med udsigt til havet.
Har du endnu ikke været på Bulbjerg-kanten, kan det kun gå for langsomt. Og der er endda fri teltning på østsiden af Bulbjerg, hvilket blot gør det endnu mere attraktivt at besøge. Men bedst af alt, så vil du have det helt for dig selv. Oppe på selve parkeringspladsen finder du også toiletter, hvor det bl.a. er muligt at tappe vand, så en perfekt kombination mellem vildmark og civilisation.
Dag 2: Bulbjerg til Hawskoven ved Hanstholm – Meget mere vestkyst
Da jeg vågnede den næste morgen, begyndte jeg at pakke mit telt sammen og samle alt mit grej, hvorefter jeg hoppede direkte ud i bølgerne til den fedeste morgendukkert nogensinde. Som var det en parodi på ”Alene i Vildmarken, havde jeg hele stranden for mig selv, så langt øjet kunne række, hvilket blot gjorde denne oplevelse endnu mere fantastisk.
Morgenmaden blev lavet oppe på Bulbjerg Parkeringsplads og bestod af en nærende portion havregrød. Med energidepoterne fyldt op med grød samt flot natur, kunne jeg begive mig ud på dagens etape, hvor målet var Hawskoven lige i udkanten af Hanstholm.
Fra Bulbjerg skulle jeg ud omkring Lild Strand, hvor jeg hovedsageligt gik på stranden. Mest sindsoprivende oplevelse på denne første del af etapen var mødet med en stålorm, som lå og solede sig i sandet.
Fra Lild bevæger man sig så småt lidt mere sydvest over mod Hanstholm, hvor jeg blandede terrænet lidt ved både at gå på stranden samt oppe på de mere faste stier i klitterne. I og med at jeg gik i begyndelsen af september måned, tog jeg mig også den frihed at lave flere badestop undervejs, da badevandstemperaturen simpelthen var helt perfekt.
Henad aftenen nåede jeg langt om længe til shelterstedet, og i bagklogskabens lys burde jeg nok være stoppet ved Krægpøt, da fødderne virkelig var ved at være møre efter lidt for mange kilometer tilbagelagt på en dag.
Heldigvis skulle jeg ikke til at slå teltet op, så det var bare at finde liggeunderlaget og soveposen frem, få tændt op i trangisættet så jeg kunne få noget aftensmad og ellers gå til ro.
Dag 3: Hawskoven til Klitmøller – Lad Nationalpark Thy begynde
Mit personlige højdepunkt for tredjedagens vandring var uden tvivl at bevæge mig ind i Nationalpark Thy. Fra Hanstholm strækker naturparken sig ned til Agger, hvorfra man kan sejle videre over til Thyborøn.
Egentlig var der flere muligheder i forhold til stier, men jeg ville gerne hilse Thyparken goddag fra stranden. Så det blev en gåtur fra Hanstholm ned til Klitmøller langs stranden, hvilket var et noget mere tungt føre at bevæge sig i.
Efter flere kilometers selskab af en fugl, der på nogle meters afstand fulgte mig næsten hele vejen til Klitmøller, nåede jeg frem til vestkystens surferparadis, som også for denne tur var min slutdestination.
Så efter en velfortjent portion med fiskefrikadeller og pomfritter hoppede jeg ombord på bussen tilbage til Aalborg.
Hvor mange kilometer var turen?
- Dag 1: 20 km (ca.)
- Dag 2: 30 km (ca.)
- Dag 3: 14 km (ca.)
Jeg valgte at gå flere af strækningerne på denne tur helt ude ved vandet, hvor underlaget kunne være enormt tungt. Derfor var mit tempo også af varierende hastighed, og nogle kilometer tog bare længere tid.
Men hvis du har udstyr med til at kunne sove i shelter eller i telt, så kan du jo lave din egen variant af ruten, samt skræddersy dagsetaperne, så de matcher dit temperament. For min del er 30 km på en dag med fuld oppakning en maksdistance, og jeg kunne mærke det i fødderne og benene på dag 3.
Handlemuligheder undervejs
På denne tur, hvis du vælger at gøre som mig og gå langs kysten, er der ikke handlemuligheder før du når til Hanstholm.
Så hvis ikke du har pakket mad til turen hjemmefra, så må du lave et handlestop i Fjerritslev, så du har den fornødne proviant til de første 2 dage.
Naturligvis er der en fiskerestaurant på stranden ved Thorup Strand, hvor du kan købe dig et lækkert måltid, men bortset fra det, finder du ingen supermarkeder undervejs mellem Fjerritslev og Hanstholm.
Overnatningsmuligheder
Ønsker du ikke at sove i telt eller shelter, så findes der bl.a. Bed & Breakfast ved Bulbjerg. Som du nærmer dig Hanstholm, finder du både campingplads, hoteller samt Bed & Breakfast, hvor det er muligt at booke sig ind.
Så der er meget forskellige muligheder for at opleve noget af den skønneste kyststrækning i Danmark, og samtid indlogere dig i en varm seng, hvis du ikke er til primitiv overnatning.
Hvilken oppakning havde jeg med på turen?
- Mit telt (et en personers telt fra Blackthorn)
- Min sovepose
- Mit liggeunderlag
- Mit trangiasæt
- Et par rene underbukser og strømper
- En trøje
- Regnslag
- Mad og vand (jeg fandt nogle frysetørrede retter til 10 kroner i Rema 1000)
- Lidt førstehjælpsudstyr såsom vabelplaster og sprit
- Lommelærke + et romglas
Jeg gik turen om sommeren, hvor vejret var både nogenlunde tørt og temperaturen var mild, så derfor skulle rygsækken ikke pakkes med meget tøj. Derfor var det primært det praktiske udstyr, jeg havde med, som jeg skulle bruge til min lejr. Og så havde jeg taget mig den frihed at tage min lommelærke med, som var fyldt med lækker rom. Nogle vil nok mene at dette er overflødigt og spild af vægt, men for min del er det at nyde et godt glas, når jeg når frem, en stor del af det at være på tur.
Jeg håber, at du finder inspiration i dette indlæg, og du gør dig selv den tjeneste at tage på tur ude ved Bulbjerg og omegn.
God tur!