logo hjemmeside

Nordjyske Gærum – en naturoplevelse i verdensklasse

Vandreruter,Artikler
Gærum by

Hvor ligger Gærum?

Navnet siger dig måske ikke så meget første gang du læser med mindre du er lokalkendt på egnen. Gærum er en lille landsby med 621 indbyggere placeret i hjertet af Vendsyssel kun 8 km sydvest for Frederikshavn.

Området vil du dog ikke glemme, når du først en gang har gået ture i området. For området byder på fantastiske naturoplevelser året rundt.

Du bydes på stor variation i forskellige naturelementer, her er mulighed for at opleve smukke udsigter, et rigt dyreliv og ikke mindst ro og plads, som giver et stærkt fundament for de gode vandreoplevelser.

Gærum og omegn er velegnet til dagsture for både den ekstreme vandre, der ønsker at udfordre benene med nogle kilometer i det bakkede landskab, til vennerne, parret eller familien der bare ønsker en god dag i naturen.

Gærum Natur- og kulturstier

I 2008 besluttede borgerne i Gærum sig for, at den smukke natur der omkranser byen skulle være lettere tilgængelig for alle, både beboerne i byen, men også for vandrere udefra, der blot ønskede den gode naturoplevelser.

Derfor findes der i dag 5 opmærkede vandreruter omkring Gærum. Den korteste rute er på 2 km, mens den længste er på 10 km, så der er noget for ethvert niveau.

Fælles for alle ruterne er, at de tager dig gennem det bakkede landskab, krydret med kulturhistoriske passager der alt sammen er med til at højne vandreoplevelsen undervejs.

På ruterne vil du kunne komme forbi Vendsyssels næsthøjeste punkt, skove, dale, åbne vider, kirke, jættestue, langdysse og meget mere. Du kan finde en mere dybdegående beskrivelse af ruterne og kort over de forskellige ruter her.

gærum

Kig Ud

Kig Ud er et punkt du næsten skal opleve, hvis du vælger at vandre i området omkring Gærum. Kig Ud er med sine 122 meter Vendsyssels næsthøjeste punkt, og udsigten på toppen er blandt de allerflotteste i Vendsyssel.

Fra Kig Ud har du 360 graders udsigt over hele området fra Skagen i Nord, Sæby i Øst og Jyske Ås i syd. Går du ture omkring solnedgangstid, skal du gøre dig selv den tjeneste at opleve solen gå ned fra Kig Ud.

Tip – Du kan altid finde vej til Kig Ud – du går bare efter masten, der står på toppen.

Gærum Plantage & Katsig Mose

Gærum Plantage er et større skovområde, med fortrinsvis nåle- og bøgeskov. Der er ikke markerede stier i området, men du kan let finde små skovstier og skovveje, der vil kunne give dig en fornemmelse af områdets storhed.

I Gærum Plantage vil du kunne opleve et rigt dyreliv med mulighed for at se både råvildt og fuglevildt.

Midt i plantagen finder du Katsig Mose, der geologisk set er en gammel istids sø, hvor der tidligere er blevet gravet tørv. Siden 1985 har området været fredet, og søen påvirkes i dag udelukkende fra naturens side. Derfor er der et rigt plante- og dyreliv i området omkring Katsig Mose.

Gærum Plantage byder på spændende og flotte naturoplevelser året rundt og kan virkelig anbefales til dig, som godt kan lide at vandre i skovens stille dyb.

Gærum sø

Gærum Bakker

Gærum Bakker er ikke et specifikt sted, men nærmere et karakteristikum for området omkring Gærum, der byder på et kuperet terræn med mange flotte udsigter. Gærum Bakker skærer sig gennem landskabet fra Øksnebjerg i Øst til Vildfred bakkerne ved Gærum, til Kig Ud og Guddalen i Nord.

Gærum Bakker vil du altså støde på, uanset hvilken rute du bevæger dig ud på i området.

Hvor kan du starte?

På følgende 5 punkter kan du begynde dine vandreture i de gærumske bakker. Her er alle stederne gode parkeringsmuligheder.

 

Gærum Brugs

Find vej her: https://goo.gl/maps/pWQNEN9cWg8NZNNG9

Naturlegepladsen Tumlepladsen i Gærum

Find vej her: https://goo.gl/maps/4Ka8z3TBPrLXWskC8

Gærum Skole

Find vej her: https://goo.gl/maps/ECcsxWDa5n8K1Nzo7

Gærum Kirke

Find vej her: https://goo.gl/maps/xV7SmvCNYcQ7gcFj9

Katsig Mose

Find vej her: https://goo.gl/maps/onJcGSwWX913AptU6

 

De fire første startpunkter findes alle i Gærum by, så her er det også let at komme til med offentlig transport. NTs rute 77 holder i Gærum, hvorfra der er busforbindelse til både Frederikshavn, Brønderslev og Hjørring.

Man behøver ikke at følge de forskellige ruter slavisk, men du kan kombinere turene alt efter, hvad der passer til dine ønsker, kondition og humør.

Hvis du ønsker at vandre i det bakkede terræn, så er især gul, blå og hvid rute at anbefale.

Underlaget på disse ruter er primært trampestier, grusveje og skovveje, og derfor kræver disse i våde perioder vandtæt fodtøj.

Grøn og rød rute er grus- og asfalt veje, så der kan færdes med både barnevogn og cykel.

Du kan se mere om naturen i Gærum på byens infoside.

Gærum by

Åsted Ådal

Kun 6,5 km fra Gærum finder du det flotte naturområde Åsted Ådal. Ådalen er et fredet naturområde, og udgør i alt 136 hektar med varieret landskab og natur. Åsted Å snor sig gennem Ådalen, og åens rislen i den stille natur er virkelig en oplevelse, der skaber ro og samhørighed med naturen.

Så Åsted ådal er virkelig et besøg værd, for vandreren, der gerne vil helt tæt på naturen. Det er muligt at gå eller løbe på flere afmærkede ruter i området.

Vandværksskoven

2,5 km nord for Gærum ligger det 75 hektar store skovområde Vandværksskoven, som er et fantastisk område til gåture men også familieskovturen med madpakke.

Der er flere forskellige stier og grusveje, som du kan vandre på igennem Vandværksskoven. Turen til Vandværksskoven kan eksempelvis kombineres med den hvide rute fra Gærum eller en tur fra Gærum Plantage til Vandværksskoven og retur over Gærum, alt efter hvor langt du ønsker at vandre.

Cloostårnet

En vandretur i Vandværksskoven bør kombinere med en tur i Cloostårnet. Tårnet er et 60 meter højt udkigstårn, der befinder sig i kanten af Vandværksskoven. Fra tårnet er der en fantastisk udsigt over skoven og området generelt.

Tårnet holder åbent i påsken, og i perioden fra 1. maj til 31. august hvert år.

Tags :
Vandreruter,Artikler
Share This :

Seneste blogindlæg

Her kan du læse de seneste blogindlæg, der er blevet publiceret her på vandretips.dk.